У Польщі відзначили Волинський досвід працевлаштування молоді

Прес-секретар

Обласного молодіжного центру праці:

Людмила Вільчинська

e-mail: l.vilchynska@gmail.com


У Польщі відзначили Волинський досвід працевлаштування молоді

 Волинським досвідом працевлаштування молоді з польськими колегами ділився Петро Лавринюк, директор Волинського обласного молодіжного центру праці, який також є одним із співзасновників Всеукраїнської коаліції громадських організацій «Конкурентна молодь України». Протягом минулого тижня Петро Лавринюк разом з групою українських експертів брав участь у Міжнародній конференції у м. Жешові. Загалом, Україну представляли 15 регіонів, включаючи Волинську область. Конференція проходила в рамках проекту «Пошук нових механізмів працевлаштування молоді».

Вагомим здобутком для Волині стали підписані Угоди про співпрацю Волинських організацій (Обласного молодіжного центру праці й Волинського Інституту Підтримки та розвитку Громадських Ініціатив) з польським Підкарпатським корпусом добровільної праці.

Протягом перебування у Польщі, учасники конференції обмінювались дієвими практиками підвищення рівня зайнятості молоді з польськими колегами із Підкарпатського корпусу добровільної праці, який займає аналогічне до українських молодіжних центрів праці місце у польській структурі органів працевлаштування.

            Делегація з України також відвідала Вищу школу інформатики і менеджменту у Жешові, де навчається велика кількість українських студентів. До речі, працевлаштуванням у цьому навчальному закладі займається Бюро кар’єр, яке виконує подібні функції до Центрів кар’єри, що діють на Волині.

Експерти з польської та української сторін виробили конкретні напрямки для подальшої співпраці у сфері працевлаштування, які обіцяють впроваджувати в найближчому майбутньому.

            Петро Лавринюк так окреслює перспективи подальшої співпраці: «Безробіття серед молоді – це соціально-економічне явище, яке паразитує не тільки в Україні, а й в країнах Євросоюзу, наприклад, у Польщі. І, що характерно, розвивається безробіття відповідно до загальних інтернаціональних та внутрішньодержавних тенденцій, тому, відповідно, двосторонній міждержавний підхід до вирішення проблеми молодіжного безробіття має приносити хороші результати.

            Діяльність, спрямована на підвищення рівня зайнятості молоді у Польщі й Україні, багато в чому схожі, та є й відмінності. Мені важко сказати хто більше зміг на поприщі подолання молодіжного безробіття, та партнери з Польщі відзначили істотні успіхи Волині у цьому напрямку. Їм дуже сподобалась ідея Центру Інтернів, який працює на Волині і дає можливість молодим людям, ще будучи студентами, набувати досвід роботи й практичні професійні навички на базі громадських організацій, що потім значно підвищує їхню конкурентоспроможність на ринку праці.

Ми підписали угоди про співпрацю з польською стороною і вже найближчим часом починатимемо роботу над розробкою спільних україно-польських програм, спрямованих на вирішення проблеми безробіття серед молоді,» – ділиться планами директор молодіжного центру праці.