Завтра відкривається виставка «Чорна кров. Графіка Сергія Конончука»

«Вакансія кращого українського рисувальника 1930-х віднині зайнята ним, художником, що не встиг прославитися за життя».

Дмитро Горбачов, мистецтвознавець

 

Завтра у київському Національному художньому музеї о 17.00 відкриється виставка кращого рисувальника 30-х, непересічного митця, що за коротке життя залишив по собі надзвичайно багатий творчий спадок, художника-графіка Сергія Конончука (1912-1941) «Чорна кров. Графіка Сергія Конончука», куратором якої виступає Данило Нікітін.

 

Сергій почав малювати ще дитиною. У 15 років його роботи виставлялись на першій київській виставці самодіяльних художників, а в 17 його графіка отримала нагороду на міжнародній виставці в Парижі. На його становлення вплинули М. Рокицький (учень М. Бойчука), К. Єлева, Г. Пустовойт, К. Трохименко та славетний Г. Нарбут.

 

У 29 років, коли молодий майстер потрапив на фронт, у його доробку уже були сотні гравюр та малюнків, ілюстрацій до дитячих книг, європейської класики, екслібриси і робота над першими мультфільмами «Українфільму». Для Конончука орієнтирами у творчості та мистецтві книжкової ілюстрації були Альберхт Дюрер, Георгій Нарбут, Володимир Фаворський. Навчаючись у митців київської графічної школи 20-30 рр, він намагався знайти власний стиль книжкової графіки та рисунку. За висловом самого художника, кожен його твір  – організм, з якого струмить «чорна кров графіки, що його наповнює, оживлює і одухотворює.

 

Загинув Сергій Конончук у віці 29 років під час Другої світової війни, а слава прийшла до  нього лише у 80-х роках, з відкриттям його першої монографічної виставки, завдяки тому, що його твор зберегла сестра – Неоніла Конончук.

 

Національний художній музей України запрошує всіх бажаючих відвідати першу 1990-х років монографічну виставку графіка і ілюстратора Сергія Конончука. Відвідувачі зможуть побачити понад 60 робіт майстра з колекції НХМУ та родинної збірки.

 

В рамках проекту відбудуться тематичні лекції та майстер-класи.

Інформація на сайті www.namu.kiev.ua

 

Олена Весел