Добрі вісті з Таращі

Прес-реліз № 675

15 березня 2013 р. відбулася зустріч представників Історичного клубу “Холодний Яр” Романа Коваля і Тараса Силенка з гімназистами та педагогічним колективом Таращанської районної гімназії “Ерудит”. “Дорогі козаки і козачки! – звернувся Роман Коваль. – Сьогодні ви подорослішаєте, бо задумаєтесь, хто ви, навіщо прийшли в цей світ і чи козаки ви? І як досі прожили життя? Що зробили для своєї Батьківщини? І чи хоч раз дали по рукам тим, хто руйнує наше право на українське буття? Людина, яка проживе життя в гармонії з українською нацією, щаслива людина. Бажаю Вам саме такого – змістовного – щастя!”

Роман Коваль нагадав про досі не вшанованих славних синів Таращанщини – генерала-хорунжого Армії УНР Володимира Сікевича, отамана Таращанського коша Запорозької Січі Оверка Куравського, який продовжував збройну боротьбу проти російських окупантів до 1925 року; учасників Другого зимового походу Степана Щербака, Василя Луб’яного, Костя Андрієвського, розстріляних нещадним ворогом  22 листопада 1921 р. в містечку Базарі; про отаманів, які воювали на Таращанщині – Зеленого (Данила Терпила), Михайла Палія-Сидорянського, Дмитра Цвітковського, Григорія Пирхавку, розвідницю Раїсу Кравченко, козака Таращанського коша Запорозької Січі Олександра Личака та старшину Армії УНР Василя Задояного – авторів споминів про криваву боротьбу на Таращанщині.

Роман Коваль розповів юним таращанцям та їхнім учителям про весну 1920 року, коли кожне село Таращанщини ставало сотнею, а кожна волость – козацьким полком. “Порозбігались більшовицькі комісари, зникли ріжні “ісполкоми” та “продкоми”. Замість червоних, повівають жовто-блакитні прапори. Прокинувся давній дух козацький. Повстала нова січ. Вибрали кошового, волосних отаманів та сільських ватажків; кошового, волосних та сільських суддів. Усе селянство записалось у козаки…

Не пізнати колишніх хліборобів. Чи старе, чи мале – при зброї. Чи сіяти їде на поле, чи до млина, рушницю бере з собою. У неділю, в свято чи так у вільну від праці годину скрізь по селах на майданах молоде козацтво муштрується. Де б хто не був, щоб не робив, а як чує, що дзвін б’є на тривогу, кидає працю, миттю біжить на збір. Січ та й годі…” (цей спомин Олександра Личака про цитував промовець).

Полонив юні серці кобзар Тарас Силенко, який проспівав пісні про отамана Зеленого, якого підтримувала “буйна Тараща”; про Марусю Соколовську – наречену Оверка Куравського; про дітей, які боронити Україну під Крутами.

“Пізнайте правдиву історію свого народу, і вона звільнить вас, – звернулась до дітей Надійка Ямкова, голова Таращанської районної організації ВО “Свобода”, яка організувала цю зустріч.

Надзвичайне враження на гостей справила директор гімназії Лариса Скаба – як вона мудро говорила з дітьми! Змістовна, дієва, переконлива, а ще молода, красива, струнка та елегантна! Вона вже 7 разів показала для різних класів фільм “Стеком і шаблею” – про автора першої Шевченкіани Михайла Гаврилка, портрет, якого, до слова, висів на сцені під час зустрічі.

Запам’ятався хлопчик у 2-му ряді, який, нахилившись уперед, напружено вбирав у себе кожне слово… Ще довго діти не відпускали гостей – брали автографи, розпитували. Всього у зустрічі взяло участь з півтори сотні дітей та вчителів.

Роман Коваль подарував для гімназійної бібліотеки книжки Історичного клубу “Холодний Яр” та фільми про Визвольну боротьбу українського народу.

На прощання Лариса Скаба провела гостей коридорами навчального закладу. Вразила експозиція на одній із довжелезних стін – на десятках фотографій зафіксовано учнів гімназії – всіх без винятку! – у вишиванках та козацьких одностроях! Краса неймовірна!

Надвечір у кафе “Світанок” відбулася презентація книжок Історичного клубу “Холодний Яр” та прем’єра фільму “Стеком і шаблею”. В зустрічі взяли участь заступники голова ВО “Свобода” – народний депутат України Юрко Сиротюк та Руслан Андрійко, які змістовно висвітлили політичну ситуацію.

На зустріч прибули українці не тільки з Таращі, але й з Медвина, Богуслава, Фастова, Білої  Церкви, Кагарлика, Ставищ, Карапишів, Рокитного. Маленька зала (на 100 місць) не змогла всіх вмістити, люди стояли під стінами, в коридорі та на вулиці, відтак розмова відбулася при відкритих дверях.

І гості з Києва, і таращанці отримали заряд бадьорості для продовження боротьби проти тих, хто хоче позбавити нас права на національне буття.

 

16 і 17 березня на телеканалі “Культура”

ВІДБУДЕТЬСЯ ПОКАЗ ДВОСЕРІЙНОГО ДОКУМЕНТАЛЬНОГО ФІЛЬМУ ОЛЕКСАНДРА ДОМБРОВСЬКОГО “ПРОЧИТАЙТЕ ТУЮ СЛАВУ” – ПРО ЖИТТЯ І ТВОРЧІСТЬ ПИСЬМЕННИКА РОМАНА КОВАЛЯ.

У фільмі прозвучить не лише розповідь Романа Коваля про свій рід-родину, але й думки про його творчість визначних творців української культури – кобзарів Тараса Силенка і Василя Литвина, скульпторів Михайла Горлового та Руслана Найди, письменника Василя Шкляра, тележурналіста Андрія Охрімовича, професора Любомира Пирога та рок-музиканта Сергія Василюка.

Першу серію можна буде побачити 16 березня 2013 р. о 18.00 (повтор 17 березня о 13.00), 2-гу серію – 17 березня о 18.00 (повтор 18 березня о 13.00).

Прес-служба Історичного клубу “Холодний Яр”

Koval_r@ukr.net