Формування відповідальності за природу – невід’ємна частина катехизації

Керівник Бюро УГКЦ з питань екології д-р Володимир Шеремета взяв участь у засіданні Катехитичної комісії Києво-Галицького Верховного Архієпископства УГКЦ, яке відбулось 5 березня 2013 року в приміщенні філософсько-богословського факультету УКУ в м. Львові.

Свою доповідь для Голів єпархіальних/екзархальних катехитичних комісій на тему «Формування відповідальності за природу – невід’ємна частина катехизації», проф. Шеремета поділив на три частини. В першій частині доповідач акцентував увагу на тому, що катехизаційний процес, який має за мету формувати автентичну віру і провадити до повноти сопричастя з Богом, суттєво визначається характером цілісності віри і життя у Христі. Жива віра в нашого Творця і Спасителя спонукає до відповідального ставлення до створеного світу. Рівно ж, християнська відповідальність за природне довкілля є безпосередньо пов’язана із дотриманням заповіді любові до Бога і ближнього, адже, егоїстично експлуатуючи Боже створіння, виснажуючи даровані Богом природні ресурси, руйнуючи землю, забруднюючи повітря та воду, ми завдаємо шкоду єдиному цілісному організму, яким є Боже створіння і частиною якого є і сама людина. Зрештою, вся шкода завдана природі повертається до людини, не тільки загрожуючи її матеріальному благополуччю, але також і здоров’ю та життю.

В другій частині доповіді було позитивно відзначено цілісний підхід у процесі формації християнської віри, що включає повчання про відповідальність за створіння у ключових джерелах для катехизації, особливо у Катехизмі Католицької Церкви, Катехизмі УГКЦ «Христос – наша Пасха», а також загальній катехитичній програмі УГКЦ (зокрема у посібниках для 7 та 10 класів). Особливий акцент було поставлено на презентацію основних видань Бюро УГКЦ з питань екології, які можуть бути використані у катехизаційному процесі для формування відповідальності за створіння на засадах християнської віри, як наприклад, збірника офіційних документів Папи Івана Павла ІІ на тему створіння та екології, збірника офіційних документів Папи Венедикта XVI на тему «Відповідальність за створіння», збірника екологічних рекомендацій Ради Єпископських Конференцій Європи щодо душпастирської діяльності Церкви під назвою «Відповідальність за створіння у Європі». Окремий наголос поставив керівник Екобюро на інтернет-ресурс Бюро УГКЦ з питань екології, на сторінках якого можна ознайомитись із екологічним вченням Християнських Церков, дізнатися про актуальні ініціативи природоохоронного спрямування в житті Церкви, знайти матеріали для екологічної катехизи, молитви за збереження Божого створіння – природи та спеціальні богослужіння; а також отримати інформацію про те, яким може і має бути наш щоденний особистий практичний внесок для охорони та збереження довкілля.

У третій частині доповіді було представлено ключові ініціативи Бюро УГКЦ з питань екології: «Великопосну екологічну ініціативу», День Бога Творця, Всеукраїнський конкурс «Відповідальність за створіння, кожна з яких має передусім катехизаційний характер, а саме, направлена на формування свідомості відповідальності за створений Богом як невід’ємної складової християнської віри та способу життя. У цьому контексті очільник Екологічного Бюро УГКЦ звернувся до присутніх голів із проханням про співпрацю, завдяки поширенню інформації та підтримці цих ініціатив головами єпархіальних/екзархальних катехитичних комісій на деканальних рівнях, серед душпастирів та директорів катехитичних шкіл.

На завершення, доповідач висловив сподівання, що, в контексті «Року віри», дана зустріч і спільні роздуми навколо запропонованої теми принесуть свої плоди для формування автентичної християнської віри, оживлення життя парафій, для належної зустрічі з Христом, свідченням чого є також і наше християнське ставлення до природного довкілля. Доповідь викликала низку питань, на які були надані вичерпні відповіді, наскільки це дозволяли визначені часові рамки.

О. Михайло Гарват, голова Катехитичної комісії Києво-Галицького Верховного Архиєпископства УГКЦ, висловивши подяку за доповідь та діяльність Бюро УГКЦ з питань екології , звернув увагу присутніх на важливість отриманої інформації, а також сайту «Відповідальність за створіння», де можна почерпнути багато цікавої інформації, а рівно ж і заохотив до співпраці з Екобюро УГКЦ, зокрема в консультативному вимірі, щодо питань взаємозв’язків між християнською вірою та відповідальним ставленням до створеного Богом світу та свого безпосереднього природного довкілля.

Інформаційна служба Бюро УГКЦ із питань екології