Опозиція вимагає термінового призначення дати виборів у Києві,

Опозиція вимагає негайного ухвалення постанови про оголошення виборів мера Києва та Київської міської ради, створення ТСК щодо порушень на парламентських виборах і позбавлення мандата Сергія Власенка, а також виступу президента Януковича в парламенті та звіту прем’єр-міністра.

Про це голова фракції «Батьківщина» заявив на погоджувальній раді керівників парламентських фракції в понеділок, 18 березня.

Арсеній Яценюк підкреслив, що завтра – присічний термін голосування постанови щодо виборів у Києві. «27 травня закінчується термін повноважень Київської міської ради, з 28 травня ця рада не повноважна. З огляду на це, завтра ми повинні проголосувати постанову про оголошення в конституційні терміни виборів мера Києва та Київської міської ради. А конституційні терміни – це саме 2 червня, як було внесено фракцією «УДАР» і одностайно було проголосовано всіма членами комітету».

Він заявив, що опозиція вимагає створити тимчасову слідчу комісію з розслідування порушень на парламентських виборах та законності позбавлення Сергія Власенка статусу народного депутата України. Він нагадав, що до Європейського суду з прав людини направлено позов щодо неконституційності рішення про позбавлення Сергія Власенка статусу народного депутата. Окрім цього, сьогодні вранці до Конституційного суду направлено подання про офіційне тлумачення норм Конституції щодо можливості винесення судових рішень в справах, аналогічних справі Власенка. «До того моменту, доки не буде винесено рішення як ЄСПЛ, так і КСУ, будь-яка реєстрація наступного народного депутата означає, що в парламенті буде два народні депутати, які пройшли по одному і тому ж списку».

За його словами, рішення про створення цієї комісії має бути прийнято завтра, що буде  «запорукою успішної діяльності Верховної Ради».

Опозиція також висунула низку політичних вимог. «Тисячі українців вимагають відповідальності не тільки депутатів і уряду, але і чинного президента. Якщо Україна демократична держава і президент Янукович не боїться відповідальності перед народом України, то він повинен сам проініціювати внесення до парламенту та голосування закону про імпічмент президента України. Такий законопроект підготовлений опозицією, і ми вважаємо, що цей закон повинен бути прийнятий. Тому що відповідальність вищої посадової особи – це основа демократії, коли парламент буде мати право впливати на президента від імені народу України», – наголосив він.

Ще одна політична вимога опозиції, підкреслив Арсеній Яценюк, – виступ в парламенті президента Януковича. «Такий виступ повинен відбутись до кінця поточного місяця, як визначено Конституцією України. Ми вважаємо, що президент повинен прибути до парламенту, сказати що він збирається робити, почути, що вимагає опозиція, і дати свої відповіді на наші запитання», – підкреслив він.

Голова фракції «Батьківщина» також підкреслив, що протягом останніх трьох років Кабмін жодного разу не вніс до Верховної Ради програму дій уряду, «що є прямим конституційним обов’язком уряду і є єдиним конституційним документом, на підставі якого працює Кабінет міністрів України». «Ми завершимо цього тижня збір підписів за резолюцію недовіри Кабінету міністрів і відставки прем’єр-міністра. Але при цьому ми вимагаємо, щоб прем’єр-міністр в п’ятницю з’явився в парламенті і прозвітував в першу чергу про стан виплат заробітних плат, про пенсії і про зростаюче безробіття».

Він підкреслив, що настав час кардинально змінити роботу парламенту. «Парламент не може приймати сотні законів, які перетворюються на ніщо інше, як на макулатуру, яка, як правило, вирішує лобістські інтереси групи влади».

Арсеній Яценюк наголосив, що парламент має приступити до вирішення економічних, соціальних і політичних проблем. Насамперед, за його словами, необхідне скасування пенсійної реформи та ухвалення нового закону про справедливе нарахування пенсій і їх осучаснення.

Ще одна вимога опозиції – скасування так званого медичного експерименту в чотирьох областях. Голова фракції «Батьківщина» підкреслив, що у Вінниці, в рамках акції «Вставай, Україно!» на вулицю вийшли тисячі людей, які, зокрема, «вимагали скасування експерименту над ними, тому що цей експеримент звівся до того, що закривають лікарні і звільняють лікарів, а люди не можуть отримати медичної допомоги».

Опозиція вимагає розглянути закон про скасування надмірних пільг і привілеїв для державних чиновників всіх рівнів і скорочення витрат державного бюджету України на утримання державної влади «Ми вважаємо, що в бідній країні не повинно бути багатого президента, уряду і державних чиновників», – наголосив Арсеній Яценюк.

Він також нагадав, що опозиція внесла до парламенту антикорупційний пакет із чотирьох законів, «який передбачає реальний початок боротьби з корупцією і зміни в системі боротьби з корупцією, тому що сьогодні корупція очолена владою»: «Ми вважаємо, що ці законопроекти повинні бути негайні розглянуті».

Він наголосив також на необхідності відійти від процедури скороченого розгляду питань порядку денного. «Закони на мільярди гривень розглядаються за 10 хвилин і за 10 хвилин підписуються в адміністрації президента, а потім за 10 хвилин мільярдні кошти списуються з державного казначейства на приватні рахунки приватних компаній. Тому ми вважаємо, що розгляд питань повинен бути по повній процедурі», – підкреслив він.

Голова фракції «Батьківщина» також наголосив, що в четвер у парламенті необхідно виділити день для розгляду виключно питань європейської інтеграції України. «У четвер ми готові як опозиція проголосувати за всі закони щодо європейської інтеграції України, і ми на наголошуємо», – наголосив Арсеній Яценюк.