«Це створює нашу історію»

Фотовиставка «Дня» в Донецьку: привітність, подив, захоплення, осмислення…

Зустріч відбулася. 250 фотографій переможців, дипломантів та учасників фотоконкурсу «Дня» різних років показали донецьким читачам свої непідробні емоції. У перший вечір експозиції фотовиставку відвідало орієнтовно 200 чоловік (більше зал просто не зміг би помістити). Грала жива класична музика. Рояль, скрипка, вокал. Все це створювало відчуття прекрасного і натхненного.

«Для мене велика честь знаходитися тут і відкрити прекрасну фотовиставку газети «День». Я хотів би подякувати головному редакторові газети Ларисі Івшиній за цю прекрасну виставку, яка проходить у нашому рідному Донецьку. Я думаю, що на цих роботах дійсно відображена вся палітра життя нашої країни. Мені подобається, що тут є представники різних регіонів і різних вікових категорій. Все це створює нашу історію. Вона показує, яка прекрасна і талановита у нас країна, і найголовніше її багатство – люди. Ми часто не помічаємо того, що відбувається навколо нас, часто не надаємо значення деяким речам. Але фотографія змушує нас звернути увагу на ці проблеми і на ці моменти. І мені це здається важливим», – зазначив на відкритті Донецький міський голова Олександр ЛУК’ЯНЧЕНКО.

«Ми щороку проводимо фотомоніторинг. І мені приємно, що якщо раніше ми «робили знижку» для дитячих робіт, то сьогодні фотографії, зроблені дітьми, можуть повноцінно конкурувати з фото, знятими професіоналами. І це дійсно так. Ви можете переконатися на прикладі роботи «Хлопчик і птах». Тут на фотовиставці є все: і переможці минулих років, і новачки, і Євро, і спеціальний розділ для Донбасу. Я думаю, що все це не зможе нікого залишити байдужим», – зазначила головний редактор «Дня» Лариса ІВШИНА.

«За півтора роки роботи наша галерея ще не знала такої масштабної – й по кількісній, і по смислової наповненості – виставки. І нам, безумовно, приємно приймати такий проект у себе в галереї. Кожна фотографія – це шедевр. Думаю, що я сам ще не раз буду заходити в зал і думати над фотографіями», – зізнався «Дню» директор художньо-виставкового центру «АртДонбасс» ВОЛОДИМИР ТЕЛЕГІН.

Відкриття ознаменувалось і подарунками. Так, донецький міський голова вручив від газети «День» «інтелектуальний набір» книг з Бібліотеки газети «День» Донецькій спеціалізованій школі № 95.

Генеральний директор рекламного агентства «Lucky company», порталу про мистецтво, моду й кохання, Тетяна ПФАЙПФЕР вирішила відзначити одного з учасників фотовиставки та нагородила 16-річну фотографа з Тернополя Анну Зевако за роботу «Натхненний майстер» грошовим призом. «Дуже часто ми ходимо зі схиленою головою. Але варто тільки її підняти – і відразу перед нами відкривається неймовірна краса. Саме тому ми віддаємо свій приз роботі, автор якої підняла очі і побачила свій кадр».

«Виставка мені дуже сподобалась, до деяких робіт повертаєшся знову і знову. Є смішні фотографії, а є такі, що дивишся, і очі щипає, наприклад, «Воскресли» Сергія Ваганова, де зняті шахтарі. Отримуєш море емоцій, хоча це не театр, ніхто перед тобою не виступає і нічого тобі не пояснює», – зазначила відвідувач виставки Віра БОЙКО.

Найбільше донеччанам сподобалися фотографії, зроблені дітьми, соціальні знімки, а також роботи донецького фотохудожника і репортера Сергія Ваганова. Сергій неодноразово надсилав свої роботи на Фотоконкурс «Дня» і ставав його переможцем в 2003 і 2004 рр.. «Я неодноразово стежила за фотографіями Сергія Ваганова в Інтернеті на його сторінці в соціальній мережі, але те, що я побачила тут, – заворожує і захоплює», – поділилася своїми емоціями Ірина СОКОЛОВА.

За словами головного редактора «Дня», виставка не відбулася б без підтримки і можливостей, які з’явилися в Донецька в останні роки. «Я хотіла б відзначити, як важливо для міста мати таку галерею і як її не вистачало. Якщо раніше ми не могли собі навіть уявити, що привеземо стільки робіт, то сьогодні це реальність. До того ж зал і атмосфера тут дійсно приголомшливі, грає жива музика, ми насолоджуємося живим цікавим спілкуванням один з одним», – додала Лариса Олексіївна.

Також у рамках днів «Дня» в Донецьку сьогодні відбулася зустріч головного редактора Лариси Івшиної зі студентами Донецького національного університету, детальніше про яку ми напишемо пізніше.

Дні «Дня» закінчуються, але перебування нашої Фотовиставки в Донецьку триває. Ви зможете відвідати її до 25 березня щодня з 11:00 до 19:00 у виставковій галереї «АртДонбасс».

 ВРАЖЕННЯ

Вікторія БАЗИЛЕВСЬКА, завідувач художнього відділу Донецького Будинку працівників культури:

– Роботи приголомшливі по сюжетності, чудові по емоційному напруженню, деякі зворушливі до сліз, а деякі – щирі й веселі. Ось просто дивишся на знімок і не можеш стримати сміх, бо починаєш бути співучасником фотографа в цій маленькій події. Особливо сподобалася пильна увага авторів до смислової наповненості, тонко помічені життєві моменти, які часто проходять повз наш погляд. Коли дивишся на роботи, присвячені ветеранам, інвалідам, серце стискається. Але знімки з дітьми, наприклад, фотографія під назвою «Сонечко», де зображена дитина зі смішною зачіскою – це так трепетно, так щиро. У такі хвилини я упиваюся тим, що Україна живе. А як інакше? У цих образах стільки безпосередності, стільки живого сприйняття світу. Всі учасники фотовиставки газети «День» пробуджують у нас увагу один до одного, щоб ми могли погане змінити, а гарне помножити. Виставка справді гідна, дуже хочеться переглянути всі фотографії по другому колу.

Тетяна ДУРНЄВА, представник Донецької обласної організації ВГО «Комітет виборців України», керівник проекту «Донецьк без тютюнового диму»:

– Дуже душевні фотографії, практично всі не залишають байдужою. На таких яскравих прикладах можна показувати дітям історію України, життя, яким воно є насправді. Підростаюче покоління далеко не все бачить, хоча повинно знати про різні грані нашої реальності. Це і діти із серії «Інше дитинство», ветерани, українці з різних регіонів країни, люди праці – життя в повному обсязі представлене на території одного виставкового центру. Так що, з одного боку, це корисно моїм синам (Тетяна прийшла з 8-річним Михайлом і 5-річним Семеном – авт.), а з іншого боку, дуже цікаво самій все це побачити і відчути. Видно, що роботи зроблені з душею, представлені унікальні добірки, деякі змушують розплакатися, поринути в роздуми: якийсь час не хочеш ні на що дивитися, просто осмислювати один конкретний сюжет, потім відновлюєшся і переходиш до наступного. Чудова виставка, потрібна і корисна для Донецька.

Катерина ЯКОВЛЕНКО, «День», Донецьк