В разі неоголошення виборів опозиція заблокує Київраду з 3 червня – Арсеній Яценюк

Опозиція вимагає негайно оголосити вибори київського міського голови та Київської міськради, інакше з 3 червня опозиція заблокує Київську міську раду, заявив голова фракції «Батьківщина» Арсеній Яценюк на брифінгу в парламенті у середу, 20 березня.

 Він повідомив, що завтра Верховна Рада має почати роботу з розгляду проекту постанови про вибори у Василькові, щодо якого профільний комітет має сьогодні винести рішення.

 «Далі проголосуємо все, що було по списку. Далі голосуємо місто Київ і вимагаємо закони з питань європейської інтеграції. Завтра шість законопроектів та одна ратифікація від президента Януковича. Ми готові голосувати по семи законопроектах», – сказав Арсеній Яценюк.

 За його словами, сьогоднішнє засідання показало, що в Партії регіонів немає більшості: «178 голосів – це найбільша кількість депутатів, які голосували за пропозиції Партії регіонів. Навіть якщо ще порахувати 30 комуністів, які не за дорого повернуться назад в полон до ПР, – виходить 208 голосів».

 Арсеній Яценюк підкреслив, що опозиція не дозволила Партії регіонів «через ними ж придумані фіктивні судові рішення маніпулювати правом українців призначати вибори і голосувати за своїх мерів міст, за своїх депутатів, і визначати, хто в селі, в місті буде господарювати й керувати».

 Голова фракції «Батьківщина» наголосив, що опозиція вимагає ухвалення постанови про вибори в Києві не в першому читанні, а в цілому: «Вони (Партія регіонів. – ред.) знають, що програють місто Київ. І саме тому вони вирішили голосувати за постанову у першому читанні. Постанова в першому читанні означає, що вона не прийнята, – сьогодні нам це Єфремов чітко заявив. Ми вимагаємо або щоб постанова була прийнята в цілому, або скоротити терміни розгляду постанови для того, щоб в Київській міській раді були прийняті законні рішення і щоб Київська міськрада працювала виключно по закону і Конституції».

 Він наголосив, що з 3 червня Київська міська рада неправомочна. «Ми заблокуємо Київську міську раду з 3 червня. Тому ми вимагаємо від Партії регіонів негайно оголосити вибори, як цього вимагає закон і Конституція», – підкреслив Арсеній Яценюк.

 На переконання Арсенія Яценюка, ПР прагне оголосити вибори в такий спосіб, «щоб начебто повноваження київського міського голови і міської ради були тільки до 2015 року. І вони для цього звернулись до Конституційного суду»: «Їхнє завдання або демотивувати, тобто казати – «це вибори ж тільки на 1,5 року», або перенести вибори до 2015-го. А наше завдання – вибори голови, вибори Київради і конституційний термін повноважень».