Старокиївські Вайї. 27.04.13

69053_10151645987096159_1681907121_n15:00. Володимирський собор – Церква Святого Духа (Поділ).

Традиційно за тиждень до святого Великодня, на Вербну (Лазареву) суботу, по селам і містам України в надвечір’ї влаштовували урочисту ходу, що символізувала вхід Ісуса Христа в Святий Град. У Єрусалимі Сина Божого віншували пальмовими гілками – вайями, в Україні ж на зміну пальмі прийшла шанована в народі верба. Вже з XI ст. на Русі зустрічаємо згадки про віншування Господа вербовим гіллям, що раніше інших покривалось зеленими бруньками й котиками.

Святкова хода починалася від церкви й ішла по всьому місту: музиканти грали врочисту музику, співці заводили псальми й канти, а святково вбрані дівчата й молодиці устеляли дорогу почесній процесії, співаючи старовинних веснянок.

Та найбільше “носити вербу” любили бурсаки і діти: “Кому трапиться найдовша гілочка, той буде самим щасливим!” – казали вони.

Запрошуємо й вас торкнутися джерел української культури та долучитися до святкової ходи 27 квітня о 15:00 (зустріч біля Володимирського собору).

До складу Мистецького об’єднання “Золота Корогва” входять гурти “Хорея Козацька” і “Божичі”, театр історичного танцю “Алєнтрада” та інші молодіжні зібрання, що займаються вивченням, реконструкцією та виконанням старовинної музики, танцю, співу й драми.

Співорганізаторами заходу є київське товариство “Просвіта”, туристичний клуб “Скіфи” та Київське молодіжне православне братство святих Бориса та Гліба

Маршрут ходи: Володимирський Собор – Золоті Ворота – Софія Київська – Михайлівський Золотоверхий Собор – Андріївський узвіз – Церква Богородиці Пирогощої – церква Святого Духа Києво-Могилянської академії.

Приходьте в строях (за бажанням) та в гарному настрої (обов’язково)!