Третина колишніх засуджених після виходу з в’язниці скоюють повторні злочини

Через відсутність соціальної адаптації колишніх ув’язнених в Україні кожен третій звільнений із місць позбавлення волі скоює наступний злочин. Про це розповіли учасники круглого столу “Проблеми соціальної адаптації осіб, які відбули кримінальні покарання”. Захід провів Центр соціальної реабілітації “Альтернатива”, Чернігівський жіночий правозахисний центр і ГО “Донецький Меморіал” за підтримки Міжнародного фонду “Відродження”.

 За словами експертів, 2012 року з місць позбавлення волі звільнилося близько 39 000 осіб, значна частина яких не мала основних документів. Відсутність документів унеможливлює реєстрацію особи, її постановку на облік до центрів зайнятості, закладів соціального захисту й охорони здоров’я.

 “Близько 15 000 звільнених осіб отримали матеріальну допомогу в обсязі 30 грн., що фактично навіть не дає їм змоги доїхати до місця проживання. Практично третина від загальної кількості звільнених утратила соціальні зв’язки з рідними та близькими. Для колишніх засуджених постійно гостро стоїть питання пошуку житла та роботи”, – сказала Валентина Бадира, експертка Чернігівського жіночого правозахисного центру.

 Крім того, експерти назвали такі проблеми колишніх ув’язнених:

– правові (відсутність у багатьох звільнених основних документів особи –паспорта, ідентифікаційного коду, навіть свідоцтва про народження);

– професійні (відсутність належної професійної кваліфікації, що ускладнює працевлаштування, труднощі в конкуренції на ринку праці);

– медичні (потреби в лікуванні різних соматичних та інфекційних хвороб, набутих під час відбування покарання, – туберкульозу, ВІЛ/СНІДу, гепатиту, наркоманії тощо);

– соціально-психологічні (втрата соціальних зв’язків, труднощі у спілкуванні з іншими людьми, деструктивні зміни у психіці, ослаблення волі тощо).

 Було визнано, що найефективнішою допомогою особам, звільненим із місць позбавлення волі, є підтримка діяльності центрів соціальної адаптації. Такі центри заплановано створити в Києві, Донецьку й Чернігові. Установи залучатимуть соціальних і медичних працівників, психологів і юристів до надання звільненим особам необхідної допомоги, яка дасть їм змогу швидше адаптуватися до життя на волі.

Контакти:
Центр соціальної реабілітації “Альтернатива”

Тамара Кушнірова
(044) 28 950 28

k_tamara@ukr.net