Влада через суд заборонила акцію «Вставай, Україно!» в Харкові

Харківський окружний адміністративний суд задовольнив позов Харківської міськради з вимогою заборонити марш та мітинг в рамках загальнонаціональної акції «Вставай, Україно!», запланований у Харкові на п’ятницю, 12 квітня.

 Харківська міська рада мотивувала свою вимогу тим, що при проведенні акції можлива загроза громадському порядку. Проте в позові не вказано, як саме марш та мітинг загрожуватиме громадському порядку, тим більше, що забезпечити його – це безпосередній обов’язок міської влади і правоохоронних органів.

 Також міськрада послалася на те, що через акцію з великою кількістю учасників може бути перевищено допустимий рівень шуму біля житлових будинків і місць відпочинку.

 Харківський окружний адміністративний суд задовольнив позов міської ради.

 «Загальнонаціональна акція «Вставай, Україно!» пройшла вже в десяти обласних центрах і збирає щораз більше людей. Намагання заборонити акцію в Харкові є нічим іншим, як ще одним виявом страху влади перед народом», – підкреслюють в Об’єднаній опозиції «Батьківщина».

 У «Батьківщині» наголошують, що участь у мирному поході та мирному мітингу є конституційним правом кожного громадянина. «Це право не може бути обмежено просто за велінням влади, яка, використовуючи суди, намагається заборонити акцію опозиції. Акція «Вставай, Україно!» в Харкові відбудеться за будь-яких умов».

 Як і заплановано, о 15.00 із площі Рози Люксембург рушить марш на чолі з головою фракції «Батьківщина» Арсенієм Яценюком, фракції «Удар» Віталієм Кличком, фракції «Свобода» Олегом Тягнибоком та народними депутатами від опозиції. Колона пройде до Апеляційного суду Харківської області (площа Руднєва), де о 16.00 розпочнеться судове засідання Київського районного суду у справі Юлії Тимошенко. Під стінами суду відбудеться мітинг, а лідери опозиції та народні депутати візьмуть участь у судовому засіданні.

“Батьківщина”