«Батьківщину», «Свободу» та УДАР закликали не висувати Порошенка на мера Києва

15 травня активісти громадянського руху «Відсіч» провели біля офісів «Батьківщини», «Свободи» та УДАРу театралізоване дійство і звернулися до опозиційних сил із закликом не висувати Петра Порошенка кандидатом на Київського міського голову. Вулицями столиці та в метро ходив шоколадний заєць, який просився у мери і задобрював активістів шоколадками й цукерками в російськомовних обгортках, щоб ті не передавали звернення, а громадян – щоб вони підтримали його кандидатуру на мера. Міліція в метро не дозволяла агітувати з табличкою, яка ідентифікувала шоколадного зайця як П. Порошенка, однак словесній агітації й роздачі солодощів не заважала.

Зіпсувати акцію намагалася група провокаторів-заробітчан вельми неохайного вигляду, які ходили за активістами «Відсічі» з плакатами «За Катеринчука», «Катеринчук, а не Порошенко», а керували цією групою бритоголові молодики в дорогому одязі і з айфонами. Активісти «Відсічі» всіляко відмежовувались від цих «гостей», але не переймались, що їх сприймуть за учасників акції, оскільки у зверненні, яке відсічани передали до офісів опозиційних партій, йшлося і про Катеринчука:  “З огляду на кампанію «Помста за розкол країни», нас важко звинуватити в роботі на владу. Як і важко звинуватити в роботі на якогось опозиційного опонента Петра Порошенка, до яких в нас також досить скептичне ставлення (особливо до непрохідного Миколи Катеринчука, який вже фактично розпочав передвиборчу кампанію, чим де-факто допомагає Партії регіонів).”

Причиною звернення активістів «Відсічі» стала невідповідність слів і дій Петра Порошенка. Корпорація «ROSHEN», власником якої він є, ще до появи закону Ківалова-Колесніченка «Про засади державної мовної політики» почала активно впроваджувати норми цього закону (тоді ще законопроекту) в життя, повністю перейшовши на випуск продукції в російськомовних етикетках. Обіцянка Петра Порошенка повернути українську мову продукції «ROSHENу» так і не була виконана. Як показали проведені активістами «Відсічі» моніторинги, через півроку після обіцянки більша частина рошенівської продукції й надалі випускається в російськомовній упаковці.

Також активісти висловили до Петра Порошенка й інші претензії. Очолюване Петром Порошенком Міністерство економічного розвитку і торгівлі у своїх зауваженнях до законопроекту «Про вищу освіту», який розробляла робоча група під керівництвом Михайла Згуровського, висловилось не лише щодо питань своєї компетенції, а й за звуження ролі української мови як мови викладання, чим перевершило навіть Дмитра Табачника, чиє міністерство до статті «Мова викладання у вищих навчальних закладах» зауважень не надало. А реклама передплати російськомовного журналу «Кореспондент», який належав Петру Порошенку, містила в собі відверту зневагу до визначних постатей в історії України: «Сластолюбец Мазепа», «Истоки УПА: все-таки нацисты?» тощо (після обурення громадськості ця реклама зникла).

«Нашу позицію поділяє й частина опозиційного столичного електорату, яка не віддасть свої голоси Петру Порошенку, хто б не був його суперником. Також частина опозиційно налаштованих до нинішньої влади людей висловить підозри, що Петро Порошенко після перемоги на виборах може кинути опозицію й перейти до табору влади. Хтось згадає його членство в медведчуківській СДПУ (о), хтось його участь в заснуванні Партії регіонів та об’єднання ЗУБР («За Україну, Білорусь і Росію»), хтось його участь у війні проти Юлії Тимошенко, хтось роботу в уряді Азарова на посаді міністра, хтось зазначить, що він досі не входить до жодної з опозиційних фракцій й часто голосує разом з владою, а не з опозицією. І загальна кількість цих людей може скласти саме ту частку, яка не дасть П. Порошенку перемогти на виборах. Вони не проголосують за кандидата-регіонала, однак за Порошенка не проголосують також. І в умовах низької явки (а явка на місцевих виборах завжди нижча, ніж на загальноукраїнських), застосування владою адмінресурсу, підкупу, інших брудних технологій висунення Петра Порошенка може призвести до того, що у Києві перемогу святкуватиме Партія регіонів, чого нам найменше б хотілося»,  – зазначили активісти у переданому до партійних офісів зверненні.

110m

159m