“Міністерство справедливости”: після тяжких, тривалих сумнівів…

У процесі здійснюваного Інформаційним центром “Майдан Моніторинг” всеукраїнського моніторингу свободи мирних зібрань в Україні ми, між іншим, звернули увагу на таке собі село Нові Петрівці Вишгородського району Київської области. Там, якщо хто не знає, знаходиться т.зв. “резиденція Межигір’я”, в якому як кажуть, разом з земляними зайцями мешкає Віктор Янукович. І саме там час від часу владоохоронці перешкоджають проведенню мирних зібрань чи то навіть свободі вільного пересування.

Тож ми спитали у Міністерства юстиції дуже просту річ: чи існують зареєстровані Міністерством юстиції України відповідно до Положення про державну реєстрацію нормативно-правових актів міністерств, інших органів виконавчої влади (постанова КМУ №731 від 28.12.92, зі змінами) нормативно-правові акти, які у будь-який спосіб обмежують права громадян на вільне перебування, на вільне переміщення, на свободу мирних зібрання, на свободу вираження поглядів тощо біля (не безпосередньо на огороженій території) об’єкта (“резиденції”) “Межигір’я” (Новопетрівська селищна рада Вишгородського району Київської области)?”

Згідно з Законом України “Про доступ до публічної їнформації” відповідь на інформаційний запит повинна бути надана протягом 5-ти днів. Але, як бачимо, Мін’юст це якщо і цікавить, то не дуже – від дати запита до дати відповіді проминув майже місяць. Хоча, почитавши, власне, текст відповіді, нескладно знайти пояснення такій загальмованости поважного державного органу – напевно там тяжко думали і сумнівалися, як відповісти. Адже, з одного боку – таких актів певно що нема, бо не мало б бути (є Конституція, а там є права і свободи, і ніякого Межигір’я). А з іншого – от скажеш, що доступ до януковичевого тихого раю законом не обмежений, а Янукович образиться, і буде якось незручно… Отже, врешті Мін’юст надіслав відповідь, просто чарівну:

МЮ-Межигір'я-відповідь

Якщо простими словами, то Мін’юст запропонував відповісти на поставлене у запиті запитання самому запитувачу – повідомивши Мін’юсту про реквізити нормативно-правових актів, про факт існування яких якраз ми той Мін’юст і запитували. Оригінально, чи не так? Втім, ми розуміємо – чого не зробиш, щоби не піти врозріз з “політикою партії”. Тут хіба поспівчувати.

До речі, місяцем раніше “Майдан Моніторинг” виявив, що Новопетрівська сільська рада 31.07.12 прийняла рішення №214 “Про визначення порядку організації та проведення мирних зібрань в адміністративних межах Новопетрівської сільської ради”, де, посилаючись у т.ч. на давно померлий “указ Президії ВР СРСР”, встановила і десятиденний термін завчасного сповіщення про мирні зібрання, і обов’язки організаторів та учасників, і обмеження за часом та територією, і заборони на гучномовці, плакати і прапори.  Так що у прагненні не турбувати Януковича (чи земляних зайців – хто  зна) Міністерство юстиції не є самотнім. І це не дивно.

Олександр Северин

1 Comment

  1. Любые постановления властей, противоречащие Конституции, являются юридически ничтожными, и на них не следует обращать никакого внимания. Любые действия должностных лиц, предпринимаемые в соответствии с такими постановлениями, являются превышением власти, и караются по соответствующей статье уголовного кодекса из раздела о должностных преступлениях.

Kommentarerne er lukkede.