Як відбуватиметься “Цвіт вишиванки” у 2013 році

7 травня ц. р. в Українському домі “Перемога” о 12 г.30 хв. відбудеться прес-конференція організаторів VI Всеукраїнського фестивалю національної вишивки та костюма «Цвіт вишиванки», який відбудеться у Тернополі  на Театральному майдані 10 – 12 травня.

У прес-конференції візьмуть участь голова правління Тернопільського обласного благодійного фонду «Цвіт вишиванки» Євген Філь, співорганізатори фестивалю: народний депутат України Олексій Кайда, заступник голови Тернопільської міської ради Леонід Бицюра, депутат Тернопільської міської ради Михайло Ратушняк, режисер фестивалю Ігор Натолочний.

Фестиваль уже вдруге поспіль буде присвячений Дню Матері й цього року пройде під знаком дитячої вишивки та дитячого костюма з максимальним залученням до участі в дійствах дітей. Зокрема, першого дня відбудеться велика дитяча концертна програма «Вишиваночка», учасниками і ведучими якої будуть лише діти, без участі дорослих. Організатори фестивалю також передбачили проведення конкурсу на кращий дитячий національний костюм з елементами вишивки ручної роботи.

У конкурсі візьмуть участь хлопчики та дівчатка віком від 3 до 14 років, які будуть розділені на три вікові групи: перша від 3 до 5 років, друга – від 6 до 10 і третя – від 11 до 14 років. Костюми у своїх групах представлятимуть окремо дівчатка та окремо хлопчики. Учасники отримають дипломи й подарунки від організаторів фестивалю, а кращі дитячі костюми будуть представлені на сторінках преси і телебаченні. Передбачено, що участь у конкурсі візьмуть діти з різних областей України та з-за кордону. Наприклад, очікуємо дітей із Донецька.

Також із Донецька на фестивалі буде представлено виставку  громадського діяча Віктора Топілка, який є головою Всеукраїнської організації інвалідів Чорнобиля і цьогорічним лауреатом всеукраїнської премії імені Братів Богдана та Левка Лепких. Він разом із своїми побратимами  об’їздив села тридцятикілометрової Чорнобильської зони відчуження, які сьогодні вже не існують, щоб відновити притаманну їм вишивку. Ця вишивка і буде представлена на виставці.

Окрім учасників з різних областей України, очікуємо представників української діаспори.   Залучити їх до участі у фестивалі допомагав наш земляк, голова  Всесвітньої української координаційної ради Михайло Ратушний.

У рамках фестивальної програми відбудеться майстер-клас у вигляді конкурсу на створення найкращого вишитого виробу. Кожен із учасників цього конкурсу матиме змогу протягом усіх трьох фестивальних днів створити своє, придумане ним вишиття за допомогою своїх ниток. Спеціальне журі  визначить час, протягом якого і тільки на місці проведення фестивалю вишиватимуть конкурсні вироби. Конкурс стане   своєрідним майстер-класом з вишивання.

У третій день свята буде започатковано створення «Рушника фестивалю». На цьому рушнику майстри вишивання вишиють символи, орнаменти та узори  кожної області України,  а  також країн, у яких компактно проживає українська діаспора. Рушник матиме 15 метрів довжини і 60 сантиметрів ширини, у його центрі буде вишито емблему фестивалю, по один бік від неї – символіку всіх областей, а по інший – країн, де є наша діаспора. Цей рушник вишиватимуть упродовж кількох років.

Передбачаємо, що учасники фестивалю звернуться до Верховної Ради України з пропозицією встановити офіційне державне свято – День вишиванки. Будемо пропонувати, щоб його було встановлено саме в День Матері – адже вишиванку не можливо уявити без материнських рук, які її вишивають, і обидва свята дуже гарно доповнювали б одне одного, сприяли б зростання в українському суспільстві пошани й до матері, й до вишиванки. Після прийняття такого звернення його тут же на фестивалі урочисто буде передано народним депутатам України.

 

Прес-служба фестивалю.

1 Comment

  1. в Україні повинно бути два свята :Новрік та День Незалежності,всьо інше від лукавого як то друге різдво,друге воскресіння і прочії дні жінок,картоплі,перемоги та вжср.тоді і може жити станемо краще..

Kommentarerne er lukkede.