ЗАЯВА Комітету з питань прав людини, національних меншин і міжнаціональних відносин

Комітет Верховної Ради України з питань прав людини, національних меншин і міжнаціональних відносин висловлює глибоке занепокоєння фактами насильства та порушень прав людини, що мали місце під час проведення мирних зібрань 18 травня цього року, зокрема, нападомна кореспондента “5 каналу”Ольгу Сніцарчук та кореспондента газети «Комерсантъ-Україна» Владислава Соделя.

 Даний випадок викликав широкий суспільно-політичний резонанс і засвідчує необхідність подальшого забезпечення захисту прав журналістів в нашій державі.

Свобода слова та свобода зібрань є фундаментальними правами людини і повинні бути гарантовані державою.

Звертаємо увагу органів державної влади та місцевого самоврядування на необхідність неухильного виконання своїх обов’язків щодо гарантування умов для вільного обміну думками та реалізації права громадян на мирні зібрання.

Комітет наполягає на всебічному, неупередженому і об’єктивному розслідуванні вищенаведених фактів а також перевірці інформації щодо перешкоджання в участі у мирних зібраннях 18 травня та інформації про дії чи бездіяльність працівників міліції по забезпеченню громадського порядку під час їх проведення.  

 Вимагаємо від МВС та Генеральної прокуратури України притягнути винних осіб до відповідальності.