Фюле: Україна демонструє позитивний тренд на шляху до асоціації з ЄС

УНІАН

imagesУкраїна демонструє “позитивний тренд” у питанні підписання запланованого на листопад цього року договору про асоціацію з Європейським Союзом та зможе підписати цей документ, якщо виконає раніше висунуті для цього умови.

Про це сказав єврокомісар з питань розширення та політики сусідства Штефан Фюле в опублікованому сьогодні інтерв’ю польському виданню Gazeta Wyborcza. “Звичайно, що Україна зможе в листопаді підписати договір про асоціацію, це залежить від неї самої. Позицію в цій справі чітко висловила Рада Європейського союзу: країна повинна припинити вибіркове правосуддя, реформувати виборче законодавство та показати прогрес в запровадженні європейських стандартів”, – сказав він. “Бачу певний позитивний тренд: уряд розуміє, наскільки важливою є договір для країни та для нас”, – відзначив Фюле.

Єврокомісар також висловив впевненість у тому, що українська влада однозначно хоче інтеграції з Європейським Союзом, а не вибирає між заходом та Митним союзом, створеним Російською федерацією. Фюле також сказав, що ЄС не підготував жодного “плану Б” в справі договору про асоціацію з Україною, наголосивши, що навіть, якщо з якихось причин цей документ не буде підписаний, – це не штовхне Україну в обійми Росії. “Якщо так не станеться, то це не зменшить ролі України в регіоні, навпаки – посилить її та створить більші можливості співпраці з усіма сусідами, в тому числі, з Росією”, – сказав він. Водночас він не дав прямої відповіді на запитання журналіста, чи звільнення з тюрми екс-глави українського уряду Юлії Тимошенко залишається обов’язковою умовою для підписання договору про асоціацію.