Юрій Немирич, Гадяцька ініціатива: За нашу і вашу свободу!

Текст надійшов на адресу “Майдану” електронною поштою

********

КлямриМи – громадяни країн Центрально-Східної Європи, краю від Балтики до Чорного моря. Це наша земля і ми хочемо вільно і безпечно порядкувати на ній.

Ми – господарі на просторі, де права і свободи споконвіку здобувалися і захищалися розумом і шаблею, а не плазуванням перед троном деспота.

Ми робимо вибір – бути не додатком чи домішком до чужих проектів, чи то базованих на несвободі, чи то таких, що тяжіють до її обмеження, а бути самовартісною, повносуб’єктною спільнотою зі своїми інтересами, вартими реалізації та своїми цінностями, вартими захисту.

Ми усвідомлюємо глибоку спільність інтересів наших країн – Білорусі, Литви, Польщі і України* як таких, що здавна разом утворюють наш край, наш власний культурний [все]світ. Ми найкраще розуміємо один одного, ми усвідомлюємо спільні можливості і перспективи, у нашій єдності ми бачимо відповіді на спільні загрози і виклики.

Ми віддані спільним цінностям – свободі, честі, правам людини, Ми прагнемо об’єднання навколо цих високих чеснот всіх свідомих своєї долі і покликання людей нашого спільного простору – від моря до моря.

Ми – республіканці, бо розуміємо майбутнє нашої землі і народів як спільну справу (Res Publica) всіх сущих на ній.

Ми – демократи і індивідуалісти: вирішуючи питання волею більшості, поважаємо права меншості і кожного індивіда.

Ми – націоналісти, бо, не забуваючи про загальнолюдські цінності, усвідомлюємо необхідність організації суспільства і влади на основі національних принципів і традицій.

Ми говоримо правду, не зважаючи на “політкоректність” Ми переконані, що агресора слід назвати агресором, а не миротворцем, диктатора – диктатором, а не національним лідером, злодія – злодієм, а не успішним політичним діячем, а зрадника – зрадником, а не інакомислячим.

Ми, дивлячись у майбутнє, не забуваємо своєї історії – саме вона зробила нас такими, якими ми є.
Ми пам’ятаємо, що наша земля була вільною лише тоді, коли чотири народи: Білоруси, Литовці, Поляки та Українці* разом творили спільну справу – своє спільне майбутнє. Саме спільна праця в єдності є запорукою нашого вільного та успішного майбутнього.

Сьогодні наші державні кордони, замість того, щоб берегти і захищати НАШІ з вами спільні цінності, лише розділяють нас і обмежують обмін і комунікацію між нами, бо декому з наших сусідів здається, що найкращий шлях до захисту ЇХНЬОЇ свободи та безпеки полягає в обмеженні саме нашої свободи пересування та обміну, бо наш край є лише транзитним маршрутом для них. Він так і залишиться позбавленим власного змісту та цінності, а ми — на порозі чужих домівок, доки ми самі не повернемо нашому краю його власний зміст та наші спільні цінності.

Ми проголошуємо ініціативу за спільну справу – Річ Посполиту народів Сіхдної Європи від Балтики до Чорного моря як вільне об’єднання вільних людей на основі спільних цінностей і інтересів. Ми можемо змінити соціальну і політичну реальність, яка впливає на наше життя вже зараз, і перетворити чинні обмеження на переваги і можливості. Для цього лише потрібно усвідомити спільну мету. Ми пропонуємо лише поглянути нарешті навколо себе — зазирнути в нашу спільну історію — побачити в ній наші спільні джерела і — повернути собі свою гідність. Годі чекати, доки нас оцінюють інші, і тікати від себе, шукаючи власної долі та щастя в інших світах – коли ми самі оцінимо себе і продемонструємо світові найвищі чесноти, то інші теж поважатимуть нас більше.

Ми свідомі складнощів, що нас очікують, але приклади зі спільного великого минулого надихають нас до спільного великого майбутнього. Наше гасло: “За нашу і вашу свободу!”. Наша мета – вільна і могутня Річ Посполита вільних народів, рівних серед рівних.

Ми єдині у нашій свободі!

*****

Прийнято у Гадячі 19-го лютого 2011 року.

*За абеткою

1 Comment

Kommentarerne er lukkede.