Росія: влада Сирії передала нові докази про використання хімзброї повстанцями

Росія заявила, що отримала від сирійської влади нові докази, що свідчать про те, що за серпневою хімічною атакою під Дамаском стоять сирійські повстанці, і звинуватила в упередженості інспекторів ООН, які розслідували її обставини.

Російські інформаційні агентства повідомляють, що заступник міністра закордонних справ Сергій Рябков заявив, що матеріальні докази були передані Росії. У вівторок він провів зустріч у Дамаску з міністром закордонних справ Сирії Валідом Муаллемом і у середу зустрічається з президентом Башаром Асадом.

Рябков висловив розчарування Росії висновками інспекторів ООН, які працювали в Сирії, оскільки, за його словами вони мають політизований і упереджений характер. «Нас розчаровує, м’яко кажучи, той підхід, який у свою чергу був проявлений з боку секретаріату ООН та інспекторів ООН, що знаходилися в Сирії, які селективно і в неповному обсязі, без урахування обставин, на які ми багаторазово вказували, підготували доповідь без збору матеріалів за трьома іншими епізодами, до чого їх настійно закликала сирійська сторона, і до чого ми їх закликали», – сказав Рябков.

Доповідь групи інспекторів ООН, опублікована в понеділок, підтвердила, що в атаці 21 серпня використовувався зарин. Разом з тим, автори доповіді утрималися від того, щоб говорити про те, хто несе відповідальність за атаку.

Вашингтон і його західні союзники звинувачують сирійські сили у скоєнні нападу з використанням отруйного газу і кажуть, що доповідь інспекторів ООН явно вказує на те, що саме сирійський уряд, а не повстанці – як твердить Росія, – стоїть за атакою.

Міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров у вівторок заявив, що без аналізу свідчень, отриманих з інших джерел, проведене розслідування не можна вважати повним. Він також закликав до розслідування повідомлень про застосування хімічної зброї до 21 серпня, в яких також підозрюють озброєну опозицію.

Голос Америки

Нижче наводимо відео, яке (за попередньою інформацією) було знято в ніч на 21 серпня і демонструє, як повстанці в протигазах обстрілюють ракетами квартали Дамаску:

http://www.youtube.com/watch?v=-HCJI5AbJkQ

Фрагменти ракет, які запускають повстанці ідентичні тим, які знайшли інспектори ООН:

http://www.youtube.com/watch?v=EX3_Vy1fCVw

About Дмитро Пилипець 250 Articles
Громадський активіст