Активісти “атакували” російську нафтоплатформу в Арктиці

1379497914Двоє активістів «Грінпіс Інтернешнл» арештовані під час мирної акції на платформі «Прирозломна», що належить російському «Газпрому», при спробі російської берегової охорони зупинити протест на захист Арктики.

Як повідомили УНІАН у російському відділенні «Грінпіс», прикордонники відкрили попереджувальний вогонь, одинадцять разів вистріливши в повітря поблизу криголама «Грінпіс» «Арктік Санрайз». «За відомостями на 09.30 за московським часом, берегова охорона погрожувала вистрілити по кораблю, якщо криголам не залишить територію», – говориться в повідомленні.

Повідомляється, що зараз на «Прирозломній» немає жодного активіста, криголам «Грінпіс» перебуває в районі платформи. Берегова охорона повідомила про намір піднятися на «Арктік Санрайз», проте капітан корабля «Грінпіс» відмовився приймати інспекцію. «Грінпіс Інтернешнл» наголошує, що такий абордаж безпідставний і незаконний.

«Російська берегова охорона застосувала неприйнятний рівень сили, захищаючи платформу компанії «Газпром». Всі спроби зупинити мирний протест застосуванням вогню мають припинитися негайно. Реальна загроза виходить не від «Грінпіс Інтернешнл», а від нафтогазових корпорацій, зокрема таких як «Газпром», які ігнорують ризики нафтового освоєння цього крихкого регіону і не готові видобувати нафту в таких умовах», – сказав керівник Арктичного проекту «Грінпіс Інтернешнл» Бен Аллейф. «Грінпіс» вимагає звільнення своїх активістів – громадянки Фінляндії Сіні Саарела і громадянина Швейцарії Марко Поло. При цьому наголошується, що спроби перервати акцію не зупинять глобальний рух на захист Арктики, що об’єднав більш як 4 млн. людей у всьому світі. «Грінпіс» продовжить добиватися створення міжнародного заповідника навколо Північного полюса і робитиме все можливе для захисту арктичного регіону.

УНІАН