Шантажуючи Україну, Росія сама порушує міжнародні угоди

матрьохаКерівництво Російської Федерації, намагаючись зірвати підписання угоди про асоціацію між Україною та ЄС, все частіше вдається до порушення норм міжнародного права.

 Спочатку Росія ініціювала «торгову війну», порушуючи норми Світової Організації Торгівлі, потім вдалася до шантажу української влади, заявивши вустами речника Володимира Путіна Сергія Глазьєва, що асоціація України та ЄС унеможливить економічну співпрацю між країнами СНД та нашою державою і призведе до посилення контролю за товарами, які йдуть з України до Росії, Білорусі та Казахстану.

 Тепер Кремль апелює до статті 13 Договору про дружбу, співробітництво і партнерство між Україною і Російською Федерацією. Ніби то в ній зазначено про те, що Україна має консультуватися з РФ з приводу участі нашої країни щодо участі в тих чи інших міжнародних організаціях.

 Насправді Росія маніпулює фактами, адже стаття 13 вищезазначеної угоди не передбачає ніяких консультацій щодо інтеграції РФ чи України з третьої стороною і стосується лише питання узгодження україно-російської співпраці в царині економіки та торгівельних відносин.

 Всі ці факти говорять про те, що Кремль і надалі вважає Україну своєю колонією, яка не має права приймати самостійних рішень. Крім того, апелюючи до Договору про дружбу і співробітництво, Росія сама вдається до його систематичних порушень. РФ, виступивши свого часу одним з гарантів безпеки для України на світовій арені, неодноразово вдавалася до погроз про можливе порушення територіальної цілісності нашої держави. Кремль не дотримується ним же нав’язаних угод щодо порядку перебування Чорноморського флоту в Севастополі, не виконує положення навіть кабальних Харківських угод щодо зменшення ціни на газ в обмін на продовження терміну оренди українських військово-морських баз російським флотом.

 Росії пора зрозуміти, що СРСР давно не існує, що Україна є незалежною державою, котра має право сама визначати свою внутрішню та зовнішню політику. Втручання у внутрішні справи України – це цинічне порушення норм міжнародного права, до яких Кремль останнього часу апелює.

 Ми закликаємо українську владу не піддаватися на шантаж та погрози Москви і діяти в інтересах української держави та її народу, який в більшості своїй обирає шлях на Європу, а не на неоімперський Митний Союз. Якщо влада хоче називати себе українською і претендує на статус реформаторів, їй необхідно довести справу з підписанням угоди про асоціацію з ЄС до логічного завершення, захистивши національні інтереси України.

 Стефан Романів, Голова ОУН(б)