Міжнародне Товариство Максиміліяна Кольбе вшанує жертв тоталітарних режимів у Львові

11 жовтня представники Дорадчої ради міжнародного Товариства Максиміліяна Кольбе, членами якої є громадяни здебільшого Німеччини, а також Польщі, Ірландії, Італії, Боснії і Герцеговини та України, вшанують пам’ять жертв тоталітарних режимів у Львові. Молитовні відправи за участі громади міста очолить духовенство Греко-Католицької і Римо-Католицької церков

Програма розпочнеться о 14:30 з відвідин Національного музею-меморіалу жертв тоталітарних режимів «Тюрма на Лонцького». Директор музею д-р Руслан Забілий ознайомить гостей з трагічною історією нацистського та комуністичного режимів на теренах України і розповість про роботу музею.

О 17:00 на території музею-меморіалу відбудеться панахида за невинно убієнними, яку очолить єпископ-помічник Львівської архиєпархії УГКЦ владика Венедикт (Алексійчук). Опісля учасники зустрічі здійснять поминальне паломництво «дорогою смерті» від колишньої тюрми на Лонцького до львівської Цитаделі, на теторорії якої в час війни був розташований концтабір Stalag-328. Тут біля пам’ятного хреста вшанують загиблих молитвою «Отче наш», яка прозвучить різними мовами.

Закінчиться перший день візиту європейських гостей дискусією за круглим столом «Проблема спадщини тоталітаризмів і Другої світової війни в Україні» за участі проф. Ярослава Грицака, Олександра Зайцева, Тараса Возняка. Модеруватиме зустріч проректор УКУ Мирослав Маринович.

Наступного дня, в суботу, відбудеться чергове засідання Дорадчої ради міжнародного Товариства Максиміліяна Кольбе.

Організатори заходу – Товариство Максиміліяна Кольбе, Інститут релігії і суспільства Українського католицького університету.

Контакти:

Ярослав Кіт: (067) 799 4332

Назар Петрів: (096) 274 0477

Довідка.

Товариство Максиміліана Кольбе черпає своє натхнення від св. Максиміліяна Кольбе, мученика задля примирення, що віддав своє життя замість свого співкамерника у концтаборі Аушвіц. Ідучи на цей крок, він засвідчив, що останнє слово є не за ненавистю та насильством. Саме з цього жертовного акту Товариство Максиміліяна Кольбе відчуває особливий моральний обов’язок вшановувати жертв несправедливості та насильства.

Товариство черпає натхнення також з історичного примирення поміж польськими та німецькими католицькими єпископами 1965 року, яке задало модель порозуміння між польським і німецьким народами, а згодом і між народами всієї Європи. Не менш важливим для Товариства стало визнання провин дітей Церкви, здійснене бл. Папою Іваном-Павлом ІІ на зламі тисячоліть.