Угода про асоціацію відповідає інтересам України, ЄС і США – заява конгресменів

middle_045c522b6c0b17a57925415db2eb30a8Підписання Угоди про асоціацію між Україною та Європейським Союзом, заплановане на листопад, відповідає інтересам Києва, Брюсселя та Вашингтона.

Про це йдеться в поширеній заяві групи американських конгресменів на підтримку Угоди про асоціацію між Україною та Євросоюзом, повідомляє Укрінформ.

«Підписання Угоди про асоціацію з ЄС слугує важливою нагодою для України проявити її відданість демократії та дотриманню прав людини, а також відповідає стратегічним інтересам України, ЄС і США. Ми пропонуємо нашу допомогу та підтримку Україні в той час як у найближчі тижні вона робитиме останні кроки на шляху до зміцнення і покращення відносин з ЄС», – говориться у документі.

Заява зроблена від імені конгресмена-демократа Сандера Левіна, співголів Українського кокусу в Конгресі демократки Марсі Каптур і республіканця Джима Герлача, а також члена комітету з міжнародних справ Палати представників, демократа Білла Кітінга. У документі вони називають себе «послідовними адвокатами демократизації та економічної лібералізації України», а також вітають прогрес Києва в зближенні з ЄС, досягнутий на даний час.

Конгресмени висловлюють впевненість у тому, що Угода про Асоціацію не лише покращить відносини України з державами-членами ЄС і трансатлантичними партнерами, такими як США, але й буде каталізатором реформ всередині країни.

З огляду на наближення саміту Східного партнерства у Вільнюсі конгресмени закликали «всі сторони продовжити співпрацювати і діяти швидко, аби завершити реформи, які залишилися, на законодавчому рівні та на практиці». У заяві визнається, що в Україні досягнуто значного прогресу в деяких областях, зокрема, прийнято новий Кримінально-процесуальний кодекс. Водночас, конгресмени зазначають про реформи, необхідні для вдосконалення виборчої системи, владних інститутів і системи правосуддя. «Зокрема, ми вважаємо, що важливим кроком на шляху таких реформ буде помилування і звільнення екс-прем’єр-міністра Юлії Тимошенко на взаємоприйнятних умовах», – зауважується у заяві.