В Києво-Могилянській академії відбулась прем’єра вистави «Бояриня»

Києво-могилянський центр «Пасіка» та молодий колектив «Український театр» на чолі з режисером Катериною Чепурою представили глядачу виставу «Бояриня» за однойменною п’єсою Лесі Українки.

За годину часу глядач встиг поринути у цілий розділ історії України, переданий через особисту душевну драму героїв п’єси.

Дія п’єси відбувається в час після Переяславської ради і смерті Богдана Хмельницького, коли Москва все більше намагалася підпорядкувати собі Україну. Головна героїня п’єси Оксана (Ганна Сухомлин) одружується зі Степаном (Микола Граневський), який після смерті батька переїздить до Москви і стає боярином. Життя на чужині дається Оксані надзвичайно тяжко, вона не може прийняти не тільки чужі їй звичаї, для неї складно навіть вдягнутись в московський одяг. І якщо спочатку все для неї було просто чужим, то з часом все московське стає ворожим. Навіть Степан, якого вона, однак, не може покинути.

Актори намагались якомога повніше передати всю складність емоційного стану героїв, аби на прикладі однієї родини показати всю величину проблеми, яка нависла над Україною у вигляді її «старшого брата».

Художнє рішення вистави умовно-побутове. Одяг сцени режисер виготовила з п’ятдесятиметрового банеру, який використовувався на мітингу проти прийняття закону Ківалова-Колесніченка. Також Катерина Чепура намагалась розставити дрібні акценти костюмами, наприклад, коли брат Оксани Іван (Роман Сілівейстров) є майже точною копією свого батька. Чи повна протилежність Оксани – сестра Степана Ганна, абсолютно асимільована українка, для якої рідна земля є не більше ніж згадкою дитинства.

Режисер також вводить у виставу нових персонажів, сучасних «гопників», які є відлунням тих подій в сучасності. Цим самим режисер Катерина Чепура намагалась підкреслити наслідки подій 17-го сторіччя.

В музичному оформленні вистави використані цілком умовні обробки авторських пісень Лесі Українки, що задають тривожну лінію вистави, яка щомиті натягується як струна.

Наступного разу вистави йтиме 20 жовтня з приставними стільцями, адже квитки на неї давно розібрані.

Контакти: 0661365984 Катерина
бояриня