#Євромайдан в Одесі

Попри численні закиди – “шо, оапять?”, “ми вже виходили…” та  інші  – то таки треба побачити на власні очі, аби остаточно переконатися, що Помаранчевий майдан та Євромайдан – це в Одесі дійсно дві великі різниці.

У поточної акції є ініціатори, але нема організаторів. Вірніше – вони є. Ними є всі ті, хто хоче взяти на себе відповідальність не лише за спільну акцію, а й за спільне майбутнє.

Багато, дуже багато робить молодь з Демальянсу. Але, крім того, постійно з’являються нові й нові волонтери, які самі беруть на себе певний шматок  роботи.

Одесити, якщо ви ще не серед організаторів одеського євромайдану – покваптеся, раптом вашу улюблену справу встигне взяти на себе хтось  інший! :)

Одеський євромайдан вже пережив успішне переселення від Пушкіна до Дюка.

Формальною підставою для цього є нічне рішення суду. Але, крім того, дислокація біля Дюку має й свої переваги.

Щонайменше – тут більше простору для наметового містечка. І воно дуже швидко розрастається. Якщо перші ночі простояли три маленькі намети, то зараз їх вже з десяток, великих і зручних.

Звідси легше спровадити судового виконавця:  Post by Viktoria Sibir.

Далі – (майже) не буває такого гостя Одеси, який би не навідався до Дюка. Сьогодні, наприклад, сюди прийшла Каша Сальцова, у якій в Одесі запланований виступ:

Для підвищення передконцертного настрою Крихітки Цахес, яка побачила на одеському Євромайдані всього сто людей між двома сьогоднішніми мітингами скажемо: всього годину до того на цьму місці було отак

При тому варто враховувати, що значна частина активних одеситів сьогодні захоплює Києв і захоплюється Києвом ;)

І, що теж важливо, тут значно символічніше.  Проголосували учасники за те, аби прикрасити Дюка прапором ЄС – і одразу ж й виконали власне рішення.

Зрештою, треба визнати – порівняно із Помаранчевим Майданом одесити значно подорослішали.

На цій акції нема “записних” промовців, до мікрофону виходять усі, хто сам того забажає. Здебільшого це – люди непублічні. Але чули б ви, що вони кажуть! І як себе відчувають…

Валентина Василівна казала, що європейські чиновники відповідальні перед платниками податків. На відміну від наших:

Людмила говорила про те, що власники мають прибирати за своїми собаками на вулицях. І про варварську “реставрацію” історичних будівель:

Сітлана, фельдшер зі швидкої, яка виступала на мітингу вперше у своєму житті, говорила про високий рівень корупції, про невідповідність статків чиновників їхнім офіційним доходам:

Багато людей говорили про якість вищої та середньої освіти, про ціну і вагу дипломів.

Дмитро казав про якість доріг та поводження учасників дорожнього руху

І так далі, так далі. Мабуть, не залишилося жодної європейської цінності, яку  простими, побутовими прикладами б не проілюстрували ті, хто брав мікрофон. Йшлося й про права людини, й про правоохоронні органи, й про особисту відповідальність.

Шкода лише тих великих грошей, які п’ята колона витратила на антирекламу ЄС. Ніхто жодного разу не згадав про “содомію” та інші ужоси європейського сьогодення.

Крім того, відсутність керівництва “зверху” неабияк сприяє самоврядуванню.

Учасники власноруч виготовляють отаку “наочку”

Самі охороняють генератор від провокаторів

Самі розважають учасників запальними європейськими піснями:

Самі ж скинулися грошима, самі їх порахували і відкрито звітували про результати обрахунку. Зібрані кошти підуть на облаштування наметового містечка та виготовлення символіки.

Виглядає все так, що якщо раптом Мінздох вирішить ще трохи  натиснути на громадян, вони нарешті створять власну податкову систему. За європейськими стандартами, звісно.

 

Але надвечір не все так райдужно, як було вдень.
“Антифашисти” не здаються. На 20.30 призначено суд по забороні #євромайданодеса.

Ухвала про відкриття справи:

Комусь, мабуть,  такі громадяни дуже сильно заважають жити…

 

В публікації використані фото: Сергія Діброва з Думская.net, Сергія Бойка, Вікторіі Сибір, Людмили Ямщикової, Yevgenia Zavaliy

About Людмила Ямщикова 733 Articles
Координатор Майдан Моніторингу на півдні України (Одеська, Миколаївська, Херсонська області). Сфери компетенції: проектне мислення, громадянське суспільство, суспільний діалог, інформаційні технології.

1 Comment

  1. Шило донецкое – вот это жлоба и мразь!
    Геть донецких с Одессы! Дави уродов!

Kommentarerne er lukkede.