Ван Ромпей: #ЄвроМайдан – це бажання кращого майбутнього

Герман Ван Ромпей, Президент Європейської Ради, підсумував зустріч президентів і голів урядів країн-членів ЄС (саміт Євросоюзу), що відбулася у Брюсселі 19-20 грудня. До вашої уваги – головні цитати Ван Ромпея щодо України.

«Багато подій сталося у світі з часу нашого останнього саміту – зокрема, на Близькому Сході, у центральній Африці. Однак найбільш важливою подією для європейців наразі залишається мирний народний протест в Україні, що відбувається на Майдані та поза ним.

Лідери країн-членів дуже стурбовані ситуацією в Україні та уважно слідкують за подіями. Під час саміту усі ми продемонстрували нашу міцну підтримку. Останніми днями громадяни України знову показали, що вони повністю усвідомлюють історичний характер пропозиції Європи. Вона є найбільш надійним шляхом до сучасної, відкритої та незалежної України. У такий спосіб від імені усієї Європейської Ради я можу сказати, що наша пропозиція – щодо політичної асоціації та міцніших торговельних зв’язків – залишається на столі. Ми хочемо підписати Угоду – щойно країна буде до цього готова.

Ми шануємо і водночас жалкуємо з приводу прийнятого наприкінці листопада рішення українського уряду не підписувати угоду. Однак майбутнє наших відносин буде довготривалим. Ми не можемо дозволити, аби воно було порушено короткостроковими підрахунками або тиском ззовні.

На мою думку, майбутнє України знаходиться з Європою. Хтось може його уповільнити або навіть блокувати. Однак, зрештою, ніхто не здатен запобігти йому. Географія та історія завжди означатимуть особливі відносини з Росією. І ми, звичайно, це визнаємо. Ми досить чітко зазначили, що домовленості Європейського Союзу з країнами-партнерами у регіоні не досягатимуться за рахунок Росії. Навпаки, Росія також матиме користь від них.

Не йдеться лише про відносини чи то з Брюсселем, чи то з Москвою. Йдеться про українців, які шукають згоду між собою, плануючи у такий спосіб одночасно курс своєї власної держави. Цей процес має відбуватися мирно та за допомогою демократичного діалогу із шануванням засадничих прав.

Сильне бажання кращого майбутнього – це те, що ми бачимо на Майдані. Ця спрага за свободою не зникне. І, можливо, абсолютно дивовижно саме для нас – це прагнення висловлюють чоловіки і жінки, молоді і старі. Вони розмахують прапорами – зокрема, і європейським прапором, на якому зображені зірки надії, – без жодного натяку на цинізм. Не можу втриматися, аби не сказати: це має змусити усіх нас, у своїх країнах, задуматися».

Джерело