До уваги Омбудсмена: застосування водометів на морозі є катуванням

Уповноваженому ВР України з прав людини

п. Валерії Лутковській

01008, Київ, вул.Інститутська, 21/8

Громадянина України Олександра Северина

На підставі ст.40, 55 Конституції України, Закону України “Про звернення громадян”,

Закону України “Про Уповноваженого ВР України з прав людини

26.01.14

№7/14-9

Шановна пані Уповноважений ВР України з прав людини,

 Хотів би привернути Вашу увагу до наступного:

 1. Постановою Кабінету Міністрів України від 22.01.14 №12 “Про затвердження Порядку проведення додаткових заходів захисту безпеки громадян” керівникам неназваних органів внутрішніх справ дозволено приймати рішення про “тимчасове обмеження руху транспортних засобів на вулицях, дорогах, об’єктах (територіях)” та “тимчасове обмеження доступу громадян на окремі ділянки місцевості та об’єкти“. Враховуючи, що згідно з п.1 частини першої ст.92 Конституції України “виключно законами України визначаються права і свободи людини і громадянина“, вищевказаний “Порядок” є протиправним обмеженням гарантованої ст.33 Конституції України свободи пересування. Крім того, оскільки згідно з “Порядком” обмежувальні заходи “не розповсюджуються на мешканців, працівників закладів, підприємств, установ та організацій, службові транспортні засоби, транспортні засоби спеціалізованого та спеціального призначення тощо“, це є ні чим іншим, як порушенням норми ст.24 Конституції України про заборону обмежень [прав і свобод] за ознаками “місця проживання <…> або іншими ознаками“.

 завантаження2. Постановою КМУ від 22.01.14 №14 “Про внесення змін до пункту 16 Правил застосування спеціальних засобів при охороні громадського порядку” з цих “Правил” вилучено норму про заборону використання міліцією водометів при температурі нижче нуля за Цельсієм. З очевидних причин використання водометів на морозі (яке вже відбулося, як повідомлялося у ЗМІ та соціальних мережах, на вул.Грушевського у м.Києві, при морозі близько -20 градусів) є порушенням встановленої частиною другою ст.28 Конституції України, ст.3 Конвенції про захист прав людини та основоположних свобод, Конвенцією проти катувань та інших жорстоких, нелюдських, або таких, що принижують людську гідність, видів поводження та покарання.

 Враховуючи вищевикладене, з метою забезпечення людських прав і свобод, захисту життя і здоров’я людей, закликаю Вас невідкладно вжити, відповідно до встановленої законом компетенції, належних заходів для скасування зазначених неправомірних актів, негайного припинення відповідних практик силових органів. Про результати розгляду цього звернення прошу письмово повідомити мене згідно з законом на наведену поштову адресу.

  Олександр Северин, к.ю.н.,

правовий радник ІЦ “Майдан Моніторинг”,

кореспондент інформаційного бюлетеня Харківської правозахисної групи “Права людини”