А ти ідеш на вибори?

А ти ідеш на вибори?
Із таким простим, але актуальним запитанням звернулася громадська організація «Доброчин» до студентів Сумської академії банківської справи. Команда «Доброчину» 20 та 21 травня провела тренінги та дискусії для студентів 1-2 курсів, мотивуючи їх прийти на вибори та навчаючи їх захисту своїх виборчих прав.
Відкриваючи заняття, тренери акцентували увагу на свідомому виборі. Зокрема, тематикою обговорень під час дискусій було «Голосувати чи утримуватися?». Це питання з’ясовували за допомогою роботи в командах, визначення найпоширеніших відмовок від голосування та спільного пошуку способів переконати їх взяти участь у виборах. Говорили і про вплив агітації на вибір українців та визначали бажані риси ідеального кандидата.
На тренінгах студенти пов’язували слова «молодь» та «вибори» і висловлювали свої асоціації. Учасники пробували вивчати кандидата як товар з його специфічними властивостями. З подивом вони дізнавалися, що їм намагаються запропонувати політичну продукцію, підкреслюючи ті властивості, які їм, як студентам-виборцям, не потрібні. Студенти тренувалися формулювати такі питання кандидатам, які для останнього були не дуже приємні, а на деякі з них вони не змогли знайти відповіді. Наприкінці тренінгу колективно спробували згадати всіх претендентів (їх 21) у Президенти України, з подивом з’ясовували, що це майже не можливо.
При обговоренні цієї ситуації, дійшли до висновку, що значна кількість кандидатів лише зареєструвалася і не веде будь-якої виборчої компанії. Тренінги проходили у формі діалогу з елементами дискусії, а його учасники не помічали плину часу. Під час розмов чітко проявлялась активна студентська позиція щодо політичної ситуації в країні та їх зацікавленість використати своє право голосу, також констатували, що особистий вибір таке важливе питання, яке не варто доручати політикам.
Громадська організація «Доброчин» дякує студентам за приємно та продуктивно проведений час. Тож, голосуй – не комплексуй!

Діяльність проходить в рамках проекту за підтримки Фонду сприяння демократії Посольства США в Україні.