Сводка Українського Інформбюро станом на 15.00 13 травня 2014 року

Ключова тенденція доби: Росія намагається легітимізувати терористів і сепаратистів під контролем своїх спецслужб у якості переговорної сторони процесу врегулювання ситуації на Донбасі. Кремль намагається розіграти карту «суверенітету ДНР і ЛНР» на тлі збільшення конфліктів між групами сепаратистів і терористів. Продовження збройних проявів проти військовослужбовців АТО.Поширення мародерства на Донеччині.

ІІ. Перелік ключових подій за сферами:

  • Заходи Російської Федерації. Російське МЗС у своїй офіційній заяві наполягає щоб українська влада провела переговори з сепаратистами і терористами, керованими представниками російських спецструктур, до президентських виборів в Україні 25 травня (перша офіційна реакція на референдуми 11 травня). Росія закликає ЄС, США і ОБСЄ вплинути на українську владу для здійснення таких переговорів (прагнення легітимізації російських бойовиків у якості сторони переговорного процесу в Україні). Глава комітету Держдуми РФ А.Пушков пропонує оголосити владу в Україні “не тільки нелегітимною а і злочинною”. Державна Дума Росії звернулася до національних і міжнародних парламентських інституцій з пропозицією створити контактну групу на базі парламентської асамблеї ОБСЄ з виходу України з політичної кризи. Росія проведе масштабні авіаційні навчання під час виборів Президента України (як засіб силового тиску).

  • Збройні прояви. Терористи у Слов’янську вночі обстрілювали з мінометів телевежу із житлових кварталів, прикриваючись мирним населенням. Проросійські терористи намагаються схилити прикордонників Донецької області перейти на їхню сторону. В Харцизьку озброєні люди напали на магазин та поранили власника. Ополченці Слов’янська обстріляли з БМД Національну гвардію.
  • Операції правоохоронних органів та ЗС України. АТО на Сході України буде продовжено. На Луганщині десантниками затримано двох озброєних терористів. На Чернігівщині затримано трьох диверсантів – серед них один член партії Жириновського. СьогодніРФ повинна передати Україні підводний човен “Запоріжжя”.
  • Правоохоронна діяльність. Звільнений з полону у Слов’янську Юрій Лелявський повернувся до Львова і дав прес-конференцію стосовно свого затримання. Служба безпеки України посилила контррозвідувальну діяльність.
  • Дестабілізуючі політичні прояви. Координаційна рада руху «Юго-Восток» ухвалила «Резолюцію про захист суверенітету й організацію державного управління Донецької й Луганської народних республік» (повідомив О.Царьов через свою сторінку у соцмережі Facebook). Ймовірна мета – створення підґрунтя для введення «російського миротворчого контингенту» за придністровським сценарієм. Окупаційна влада Криму заблокувала активи Головного управління Нацбанку на суму близько 4,6 млрд. гривень, у тому числі готівкових коштів 3,9 млрд. гривень. Терористів на Донбасі російська сторона забезпечує грошима та наркотиками. Терористи “ДНР” зібралися очистити Донбас від “нацистської окупації” та проситися у РФ. Прем’єр-міністр Угорщини закликає до автономії та подвійного громадянства для угорців в інших країнах в тому числі і в Україні. У захопленому терористами Слов’янську життя стало кошмаром – мешканці. Терористи на Донеччині захопили вантажівки ROSHEN та потребують за них викуп. “ДНР” оголосило персонами нон грата Обаму, Меркель, Ештон та Камерона. Заступник російського терориста “Стрелка” висунув Ахметову ультиматум.
  • Міжнародні зусилля зі стабілізації ситуації в Україні. США, ЄС, РФ та Україна підтримали “дорожню карту” ОБСЄ.

Канцлер ФРН А.Меркель виклала своє бачення щодо трьох етапів вирішення кризи в Україні (перший – допомога у проведенні легітимних президентських виборів 25 травня і консультації з питань першочергових реформ; другий – дипломатичні переговори з РФ і співробітництво з ОБСЄ в контексті круглих столів; третій – подальші санкції щодо Росії у разі продовження Москвою дестабілізації ситуації в Україні). А.Меркель заявила у необхідності зменшення залежності України від постачань російського газу в середньостроковій перспективі. Канцлер ФРН вважає силове вирішення кризи в Криму і східній Україні неможливим.

У ЄС заявили, що не визнаватимуть проведених 11 травня «референдумів» на Донбасі або подібних до них.

Європейський Союз розширив з 12 травня санкції проти додаткових 13 осіб з РФ (включаючи першого заступника голови Адміністрації президента РФ В.Володіна) та компанії «Чорноморнафтогаз» і «Феодосія» та закликав країни-члени ООН ввести санкції проти Росії.

Віце-президент США Джо Байден наступного тижня вирушить до Румунії та на Кіпр для узгодження з лідерами обох країн реакції на агресію Росії.

Словацька Республіка всебічно підтримує євроінтеграційні прагнення України.

Канада поширила список санкцій проти Росії.

США та європейські союзники готуються до третього етапу санкцій проти РФ, які будуть мати економічний характер.

Україна може розраховувати на фінансову допомогу від Німеччини, в тому числі, на двосторонній план допомоги.

Україна та ЄС підпишуть угоду щодо надання Україні 1,6 млрд. євро.

ІІІ. Ключові ризики.

  1. Росія намагається легітимізувати терористів і сепаратистів під контролем своїх спецслужб у якості переговорної сторони процесу врегулювання ситуації на Донбасі. Для цього здійснюється тиск як на Україну, так і на США, ЄС і ОБСЄ.
  2. РФ продовжує заходи щодо дестабілізації внутрішньополітичної ситуації в Україні постачаючи терористам гроші, наркотики та засилаючи диверсантів на територію України.
  3. Кремль намагається розіграти карту «суверенітету ДНР і ЛНР» на тлі збільшення конфліктів між групами сепаратистів і терористів, що відкриває українській владі поле для посилення конфліктів всередині незаконних збройних груп і злочинних формувань на Донбасі.
  4. Заклики прем’єр-міністра Угорщини до автономії та подвійного громадянства для угорців в інших країнах, в тому числі і в Україні.
  5. В Слов’янську продовжуються збройні прояви проти військовослужбовців АТО.
  6. Донбас може залишитися без продуктів харчування (постачальники бояться везти в Донецьку та Луганську області свої товари).
  7. Під час підготовки та у ході виборів Президента України слід очікувати посилення військової активності з боку РФ.