Українське Інформбюро. Український фронт: тренди тижня (підсумки 11 – 18 травня)

Загальні висновки:

Попри жорсткіші атаки терористів і зростання втрат українських силовиків, АТО успішно виконує завдання локалізації проросійських бойовиків, оточення їх у Донецькій і Луганській областях, послабленні їх тилового забезпечення і підтримки мирним населенням. Україна упевнено рухається до успішного проведення президентських виборів і остаточної зачистки Донбасу від терористів і керованих російськими спецструктурами сепаратистів.

Виборам бути:

Українська влада розпочала процес підготовки до виборів на Сході України, включаючи дільниці в Донецькій і Луганській областях. Максимальний акцент – на безпеку виборчих комісій різного рівня, їх голів і членів, а також спостерігачів і населення. Міжнародні структури не лише визнали спроможність України проведення виборів, наприклад ОБСЄ, а й надсилають чисельні групи спостерігачів на вибори, що вирішить питання з підтвердженням прозорості і легітимності виборів. Відповідно до внесених законодавчих змін вибори вважатимуться дійсними не залежно від можливого зриву голосування на частині виборчих дільниць в Донецькій та Луганській областях. Скоординована робота влади різного рівня, представників силових структур, а також підтримка міжнародного співтовариства практично повністю нівелюють російський сценарій «зриву президентських виборів», що не означає подальших різних спроб дестабілізації ситуації. Своєрідним «визнанням» безперспективності сценарію зриву може слугувати заява спікера Держдуми РФ С.Наришкіна щодо доцільності проведення виборів в України як «меншого зла».

Останній шанс Рината Ахметова:

Проведення першого круглого столу за ініціативою ОБСЄ і заява Рината Ахметова щодо можливості розвитку Донбасу лише в межах української держави свідчить, що «найбагатша людина України» остаточно зробила свій вибір на користь стабілізації ситуації на Донбасі. Як результат структури Ахметова підписали з «представниками» ДНР меморандум, після якого в Маріуполі працівники компаній Ахметова вийшли на розбір барикад і дали зрозуміти щодо переходу контролю міста до їх групи. Наразі слід очікувати спробу Ахметова через своїх людей в різних місцях області, в першу чергу в Донецьку і Маріуполі, стабілізувати ситуацію. Остаточним тестом на лояльність Ахметова до української держави стане 25 травня. У разі масштабного зриву виборчого процесу в Донецькій області, позиція Ахметова буде розцінена як деструктивна і почнеться активний процес виведення цього гравця з бізнес-поля України.

Ігри в «незалежність»:

Керівництво самопроголошених і підтриманих російськими диверсантами і представниками спецструктур Донецької і Луганської республік активно розпочало процес створення власних політичних органів влади із призначенням «міністрів» та інших офіційних осіб. У Луганську процес зайшов навіть до прийняття тимчасової конституції, обрання голови і уряду ЛНР. Ці процеси означають остаточне політичне відокремлення Росії від створених за допомогою РФ сепаратистських структур, які Москва не збирається прямо анексувати і приєднувати, «нариваючись» на третій пакет санкцій від Заходу. «Незалежність» ДНР і ЛНР завершиться із закінченням АТО в Донецькій і Луганській області невдовзі після завершення президентських виборів. Під час цього періоду в середовищі новопризначених керівників ДНР і ЛНР зростатиме внутрішній конфлікт, який виллється у пряме збройне протистояння. Перші ознаки внутрішніх розборок між сепаратистами і терористами мають місце вже зараз.

Заборона на вшанування:

Заборона сепаратистською кримською владою всіх масових акцій до 6 червня цього року, здійснена для блокування відзначення кримськими татарами 70-х роковин депортації, призвела до урізаного формату масових акцій 18 травня в Криму. Основна причина – готовність Росії (було продемонстровано бойовими гелікоптерами у небі над Сімферополем, ОМОНом та автозаками) жорстко застосувати сили проти кримських татар під час мітингу. Очільники кримсько-татарського народу прийняли рішення про свідоме згортання масових акцій для уникнення насильства і розгортання силового протистояння з владою РФ на півострові. В той час, як кримські татари максимально уникають відкритого протистояння з владою півострову, Росія та її маріонеточна кримська влада нарощують тиск на кримськотатарську громаду, здійснюючи обшуки в будинку Мустафи Джемільова та інших лідерів, арештовуючи відомих журналістів на кшталт Османа Пашаєва, забороняючи будь-які масові акції. Вочевидь, мета Росії – зламати готовність до спротиву з боку кримських татар, витискаючи найбільш харизматичних з них на материкову Україну. Українська влада на максимально можливому рівні намагається підтримати кримсько-татарський народ, водночас, не маючи достатньо ресурсів для активних дій безпосередньо на території Криму. Світові гравці, передусім, Туреччина, США і ЄС поки обмежуються декларативною підтримкою кримських татар, не бажаючи йти на стрімке загострення відносин з РФ безпосередньо на кримському полі. Після успішного проведення президентських виборів в Україні зростатиме імовірність ескалації насильства в Криму із залученням кримських татар, оскільки Росія, втративши можливість контролю Донецької і Луганської областей, перейде до тотальної зачистки Криму і встановлення свого повного контролю над ним.

2 Comments

  1. Петиция о признании России спонсором терроризма! Уже 84,759 подписей из 100,000

    Для тех, кто хочет поддержать петицию, если нужно – короткая инструкция со скриншотами:

    http:// harasyms.blogspot.co.uk/2014/05/blog-post.html

    https://petitions.whitehouse.gov/petition/designate-russia-state-sponsor-terrorism/XMjbTltM

Kommentarerne er lukkede.