Депутат-кандидат Молоток проти корупції. Лише на словах?

Фото: (зліва) molotok.sumy.ua, (справа) "Ні корупції!"

ЦВК зареєструвала чинного депутата Ігоря Молотка для участи у парламентських виборах на 160 округ, на який припадають м. Шостка, Конотоп, частина Шосткинського, Конотопського та Кролевецького району.

“Держава повинна розбудовувати нову українську армію, забезпечувати її сучасною зброєю та боєприпасами. Військовослужбовці і їх сім’ї повинні отримати належні, чітко визначені законом соціальні гарантії. Однак треба думати про відбудову держави у повоєнний час. Україна має дбати про безпеку і захист громадян, – пише кандидат в народні депутати Ігор Молоток у своїй передвиборчій програмі і обіцяє покращення економіки в 160 окрузі. – Вважаю вкрай необхідним створити нові робочі місця в регіоні, зокрема в Шостці і Конотопі; забезпечити державні замовлення на підприємствах ВПК, модернізувати їх, підвищити конкурентоспроможність. Це обумовить розвиток транспортної мережі, будівництво доріг та доступного житла, розвиток систем освіти, медицини, культури та спорту”.

Депутат також переконаний, що суспільство без корупції –  це ефективна економіка:“Забезпечити дієву державну політику боротьби з корупцією на всіх владних і суспільних рівнях. Підвищити відповідальність правоохоронних органів відносно реагування на факти корупції”, – зазначає Ігор Молоток у своїй програмі.

Один день голосування депутат Ігоря Молотка

16 вересня – це унікальний день, коли Ігор Молоток міг би не обіцяти своїм виборцям у передвиборчій програмі боротьбу з корупцією, а реально боротись із нею.

Давайте подивимось, як голосував Ігор Молоток у цей день!

1
Безымянный

3

Із самого ранку в парламенті спалахнув скандал. Деякі депутати обурились, що парламент таємним способом голосував за президентські закони про особливий статус територій Луганської і Донецької областей та про амністію для учасників подій на Донбасі. Українці мають право знати, хто голосував за ці закони, – казала низка парламентаріїв.


Ігор Молоток проголосував за закрите засідання при голосуванні цих проектів Законів. Чи голосував сам депутат за ці закони – залишається загадкою.

Потім Ігор Молоток проігнорував голосування за Закони “Про Національне бюро антикорупційних розслідувань” та Закон “Про Державну службу протидії корупції”.

Слова розходяться з діями

Після ратифікації Угоди про Асоціацію з ЄС, відмова від підписання якої Віктором Януковичем спровокувала Євромайдан, Ігор Молоток не з’явився на вечірнє голосування. А тоді парламент саме продовжив розгляд важливих антикорупційних законодавчих ініціатив, а саме Законів “Про очищення влади” та “Про систему спеціально уповноважених суб’єктів у сфері протидії корупції”.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Чим обернуться для Євромайдану закони про диктатуру, – думки експертів

Люстраційний законопроект (№4359а) пропонує перевіряти усіх суддів, правоохоронців та державних посадовців та при ретельній перевірці вилучати з влади людей, які були керівниками комуністичної і комсомольської організацій Радянського Союзу, людей, які пов’язані з КДБ, а також тих службовців, які навчались у школах КДБ.

Голова люстраційного комітету Єгор Соболєв каже, що сьогоднішній перебіг подій в зоні АТО говорить, наскільки важливою є декадебізація України: “Нинішній важкий перебіг нашої війни, велика кількість інформації про зрадників, про зірвані операції, про те, що наших солдатів постійно чекають засідки, – якраз говорить, наскільки великою проблемою є декадебізація нашої спецслужби і всієї держави. Було великою помилкою, що ми не зробили свого часу, як чехи, які повністю закрили після приходу до влади Вацлава Гавела свою спецслужбу і робили її з нуля”, – каже Єгор Соболєв.

Закон також передбачає звільнення усіх керівників, починаючи з районної ланки, які працювали на момент подій Євромайдану і не написали своєї заяви на звільнення. Також проект закону передбачає усунення від влади людей, які словом чи дією підтримали зазіхання на територіальну цілісність України.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Пирамида мародерства

У разі ухвалення парламентом документу усі представники влади, які не зможуть пояснити походження свого майна, будуть так само усунені від влади.

“Ця норма закону – це найбільш небезпечний тест, особливо для суддів, прокурорів, офіцерів міліції й багатьох високопосадовців, на спроможність пояснити своє майно і майно своїх близьких людей. Ми хочемо покінчити із суддями, у яких 85-річні мами володіють десятками бізнес-компаній. Ми хочемо покінчити з прокурорами, у яких дружини мають такі машини й будинки, що європейські міліонери могли б позаздрити. Усіх людей, які не зможуть пояснити походження свого майна, ми пропонуємо законом “Про очищення влади” з влади прибрати”, – каже Єгор Соболєв.

Люстраційний Закон парламент прийняв аж з третьої спроби під сутички активістів з міліцією та під тріском горючих шин.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Верховна Рада народила люстрацію, але з Антикорупційним Бюро вийшов викидень

_DSC5100

А от проголосувати за Закон “Про систему спеціально уповноважених суб’єктів у сфері протидії корупції” Верховній Раді не вийшло.

Якби народні обранці ухвалили цей Закон, то  в Україні з’явилося б Національне Антикорупційного Бюро. Воно мало б займатись боротьбою з корупцією виключно серед високопосадовців, а саме: міністрів, депутатів, суддів, прокурорів, військовослужбовців вищого офіцерського складу, керівників великих державних підприємств, тощо.

Ухвалення цього законопроекту до кінця жовтня – одна з ключових вимог МВФ для надання третього траншу фінансової допомоги Україні.

Думка автора

16 вересня показало реальну готовність Ігоря Молотка “забезпечити дієву державну політику боротьби з корупцією на всіх владних і суспільних рівнях та підвищити відповідальність правоохоронних органів відносно реагування на факти корупції”. А відтак обіцянки “розбудови нової української армії” та зростання економіки залишаються, на жаль, лише декларативними. Бо хіба ж можна привабити інвесторів високим рівнем корупції в Україні чи очистити військову верхівку від зрадників, утримуючись від голосування чи повністю ігноруючи засідання парламенту?

1907385_8970337па20310365_3525724600760374451_n

А навіщо на ділі боротись з корупцією? Свій же ж електорат легше схилити вирішенням точкових проблем в стилі “Раз Беремся”, а не зміною системи та реформами, які необхідні усій країні, а не тільки 160 округу.

Передвиборча програма "Разберемся" Ігоря Молотка полягала в точкових рішеннях проблем мешканців 160 округу. Фото: фейсбук-сторінка політика.

Та й навряд чи електорат буде цікавитись поняттям “політична корупція” і буде дошкульно цікавитись і запитувати, чи замішаний в ній депутат Ігор Молоток. І чи ігнорування антикорупційних законів та люстрації не є прямим наслідком політичної корупції?

Микола Мирний, “Ні корупції!”