Звернення Бюро УГКЦ з питань екології до Дня Бога Творця 2014 р. Б.

logo_2014Ідіть по цілому світові, та всьому створінню Євангелію проповідуйте! (Мк 16, 15)

В неділю, 14 вересня, Українська Греко-Католицька Церква, долучаючись до міжнародної екуменічно-екологічної ініціативи Константинопольського Патріархату, відзначає День Бога Творця як особливе свято, яке покликане, через прославу нашого Творця і подяку за отримані від нього дари та доброчинства, спричинитися до утвердження нашої віри та життя згідно з його заповідями (за Божою подобою) у різних вимірах: особистому, сімейному, суспільному, а зокрема, у ставленні до Його створіння – природи.

Згідно з рекомендаціями Всесвітньої Ради Церков (ВРЦ) цього року це свято відзначається християнами всього світу під девізом «Приєднаймося до паломництва справедливості і миру!», для того, щоб вказати на важливість справедливості і миру в житті особи, сім’ї, суспільства, міжнародного співтовариства, а також для всього створеного Богом світу. Цей заклик є особливо актуальний в контексті подій останніх місяців в Україні, яка зазнала нечуваної агресії північного сусіда, що сіє навкруги смерть та знищення, біль та страждання.

Коли детальніше застановимось, то з сумом прийдеться констатувати й інші чисельні ознаки смерті та руйнування навколо нас, які мають місце без зовнішнього втручання. Часто саме ми є причиною несправедливості без жодної зовнішньої агресії. Як приклад для унаочнення можна привести актуальну практику підпалів залишків рослинності, особливо після збору урожаю на присадибних ділянках, внаслідок чого українські села та містечка перетворюються на «газові камери», що загрожують здоров’ю та життю сотень тисяч людей і завдають вагомої шкоди природному довкіллю.

Заклик «Приєднатися до паломництва справедливості і миру» стосується кожного й вимагає нашого внутрішнього переображення (навернення) в Бозі, наслідком якого має стати відмова від різних шкідливих практик та якісно нова поведінка, яка своїми вчинками утверджує Божу дійсність вже «тут і зараз» у всіх без винятку вимірах свого життя та діяльності, в тому числі й нашому ставленні до Божого створіння – природи, зокрема завдяки мудрому та поміркованому використанні Божих природних дарів: енергоносіїв, води, струму тощо.

Саме в цей час у м. Львові проходить Священний Синод Єпископів УГКЦ з України та з країн поселень українців Південної, Північної Америки, Австралії та Європи, головною темою якого є «Управління Божими дарами», важливою складовою якої є питання служіння Церкви для збереження створеного Богом світу.

Бюро з питань екології, з благословення блаженнішого Святослава, Глави і Батька Української Греко-Католицької Церкви, долучається до «Паломництва справедливості і миру» ВРЦ і розпочинає в День Бога Творця «Місії для збереження створіння». Дана ініціатива має за мету донести до якнайширшої авдиторії та людей доброї волі вчення Церкви про відповідальність за створений Богом світ, а також спричинитися до того, щоб через переосмислення основних правд віри про Бога Творця і Спасителя, через призму відповідального управління природними дарами у повсякденні, наше життя стало більш християнським, а громади справді живими місцями присутності Божої. Особливий акцент ставиться на поширення інформації про те, як кожен може суттєво заощаджувати природні ресурси та вносити свою лепту для енергетичної незалежності країни, що є вагомим свідченням дієвої любові до Бога та ближнього, а також показником нашої національної свідомості та патріотизму.

Просимо про підтримку «Місій для збереження створіння» на єпархіальному, деканальному та парафіяльному рівнях, а також з боку органів місцевого самоврядування та освітньо-виховних закладів.

І на завершення, просимо всіх про молитовну підтримку та особисту активну участь, щоб молитовно-практичне відзначення свята Дня Бога Творця та «Екологічні місії» стали справді тією доброю новиною, на яку з нетерпінням очікує все створіння Боже (пор. Рим 8, 19-22).

д-р Володимир Шеремета,

керівник Бюро УГКЦ з питань екології

Увага! Просимо душпастирів долучити до Сугубої єктенії на Святій Літургії прохання, які додаються, а також зачитати це звернення.

 

Прохання до Сугубої єктенії

(з нагоди відзначення Дня Бога Творця та «Часу відповідальності за створіння» 2014 р.)

Господи Боже, Творче наш і Джерело істинного миру та справедливості, в покорі благаємо Тебе: визволи нас і все своє створіння від воєнного лихоліття і утверди свій мир та справедливість у людських серцях, в міжособистісних стосунках, в сім’ях, в нашій Неньці Україні, в усьому міжнародному співтоваристві та всьому створеному Тобою світі,

молимось Тобі, вислухай нас милостиво і помилуй.    

Господи Боже, Творче наш, в покорі благаємо Тебе: зішли Духа Твого Святого на нас – свій народ та ціле Твоє створіння та вчини нас бути, за прикладом Сина Твого Єдинородного, вмілими будівничими Твого Царства. Серця наші сокруши та очисти, розум протверези та просвіти, щоб місії задля порятунку Твого створіння стали початком нового життя, в якому прославлятимемо Тебе, в Тройці святій Єдиного,

молимось Тобі, вислухай нас милостиво і помилуй.