Людяність у пекельному вирі…

У Рівному презентували історичний проект «Поєднання через важку пам’ять. Волинь 1943» Трагічні події на Волині 1943 року, котрі увійшли в історію під жорсткою назвою “Волинська різня” – чи не найсуперечливіша та найскладніша сторінка в історії взаємин України та Польщі. Напередодні сімдесятої річниці трагедії українці та поляки спільно провели масштабний проект «Поєднання через важку пам’ять. Волинь 1943», головною метою якого стало документальне підтвердження того, що українці та поляки Волині не тільки ворогували, але й співпрацювали, допомагали та рятували одне одного під час Другої Світової війни. Волонтери з обох країн збирали свідчення очевидців тих подій, а згодом це вилилося у книгу та  30-хвилинний документальний фільм «Важка пам`ять», режисера Войцєха Валькєвіча. Стрічка ілюструє свідчення, зібрані під час проекту. Цю ж інформацію, всі охочі матимуть змогу переглянути і в електронному ресурсі, який організатори проекту планують запустити до кінця 2014 року. Про це йшла мова під час презентації проекту у Тернополі і галереї Бункермуз.

Проект реалізовано в партнерстві польських та українських установ, серед яких, зокрема, товариство «Panorama Kultur», центр «Brama Grodzka – Teatr NN», польський Інститут національної пам’яті, Університет Марії Кюрі-Склодовської в Люблині, Східноєвропейський національний університет ім. Лесі Українки в Луцьку та інші. В ініціативі взяли участь близько двох десятків молодих людей з Польщі та з України, які записали понад 140 інтерв’ю зі свідками трагічних подій 1943 р. Частина з цих записів потрапила до книжки, у якій також опинилися тексти відомих істориків, журналістів і громадських діячів. Крім того, видання містить навчальні матеріали щодо теми усної історії (наприклад, як розмовляти з її живими свідками), щоденник молодих учасників проекту і покажчик відвіданих місцевостей.
Упорядником книжки та головним координатором проекту була Александра Зінчук – аніматор культури, редактор осередку «Brama Grodzka – Teatr NN» і секретар товариства «Panorama Kultur». Олексадра зокрема, відзначила: «Проект дає шанс зрозуміти людську поведінку перед обличчям війни і зла, показати цінні особистості й постаті, які рятували життя іншої людини, незалежно від віровизнання, походження й національності. За допомогою представлення позитивних постатей українців, які рятували поляків, і поляків, що рятували українців, можливим є будування діалогу між поколіннями». Про важливість досліджень непростої сторінки у нашій спільній історії говорив консул Генерального консульства Республіки Польща Кшиштоф Савіцкі та директор Арт-галереї Бункермуз Олег Макогін.B2P_x_HIAAAJxry Зацікавлена дискусія тривала досить довго. Виконавчий директор ІЦ ” Майдан Моніторинг” Володимир Ханас зазначив для кореспондентки Радіо Люблін : ” Важливо, що ініціаторами і реалізаторами проекту були молоді люди. Щоб ми не проголошували, але направду від молодих поляків та українців залежатиме майбутнє і наших країн і цілої Європи. Вони мають знати  спільну історію, мають витворити спільне бачення майбутнього з врахуванням катастрофічних подій у минулому.  Такі спільні проекти, такі зустрічі, як сьогодні приносять більше користі , аніж десятки політичних гасел і формальних засідань. Для сьогоднішньої України потрібен досвід трансформації конфліктів і надбання учасників проекту можуть слугувати певним навчальним прикладом. Ми обговорили з Олександрою Зінчук можливі подальші спільні дії, але , мушу визнати, що українські інституції , на жаль, мало приділяють уваги дослідницьким проектам такого зразка.  А це те, що мають робити українці безвідносно до спільних проектів”. Варто зазначити також, що  ІЦ “Майдан Моніторинг”  спільно з Центром близькосхідних досліджень, Stowaryszenie 4 Czerwca  та Фондом «Європа XXI» реалізовують вперше в Україні проект Українська Миротворча Школа. Вже 26 листопада розпочнеться перша навчальна сесія школи, котра розгляне 4 основні типи конфліктів на терені сучасної України. Зокрема це конфлікти ідентичностей, міжрелігійні або міжетнічні конфлікти, конфлікти історичної пам’яті та конфлікти бачення спільного майбутнього. Волинь – один з 5 регіонів, котрий буде досліджувтися і де працюватимуть випускники школи.

.

Олесь Білий.

На фото Володимира Ханаса  –  Олександра Зінчук,  Олег Макогін та Кшиштоф Савіцкі