Про модерне екомислення

У 26-му «Маршруті №1» «День» досліджує магічний світ українського лісу

1Свіжий випуск глянцю «Маршрут №1. «Лісова пісня» – логічне продовження попередніх випусків – про «тернову» осінь, тиху силу Волині та простір свободи, який креативна команда «Дня» досліджувала  у мандрах Миколаївщиною, Одещиною, Сумщиною… Тут не стільки про ліс як таємничу місцину, яка приховує безліч таємниць і «скарбів», заселену мавками, потерчатами та іншими міфологічними мешканцями, – хоча і про це теж, – скільки про ліс як то й же простір свободи. Справжньої. Свободи мислити і жити за рамками «обивательського синдрому».

«Мені надзвичайно модерним здається мислення, яке було закладене в основу «Лісової пісні». Я дуже виразно пам’ятаю  шкільні відвідини Луцького драмтеатру, де ставили «Лісову пісню» – усі нюанси, образи, мову… Вже тоді я інтуїтивно відчувала, що це саме те, що зараз називають «сучасним екомисленням». Окрім того, там ще є саме той «обивательський синдром» пристосуванства, який мене завжди дратував… –   пише головний редактор «Дня» Лариса Івшина у своїй традиційній вступній колонці до «Маршруту №1». –   … Нам нарешті треба зрозуміти, що ми живемо не погано, а надмірно добре до своїх старань. Треба переосмислити уявлення про це і  вирощувати навколо себе новий світ, зміцнювати його, а потім переносити в інші…Ми маємо наступати на пітьму з усіх боків! І саме це роблять наші хлопці на фронті, які ризикуючи собою, рятують прив’язаних собак та  демонструють таку теплоту! І саме це – живе та незнищенне світло!»

Звідси, власне, і назва глянцю – «Лісова пісня». Не лише про магічний ліс, який треба берегти , а й про наше сьогоднішнє: «Ні, я жива, я буду вічно жити! Я в серці маю те, що не вмирає».

Тема лісу – неохопна, тож креативна команда «Дня» створила у новому глянці  своєрідний «концентрат найкращого». У  «Маршруті» ви знайдете список найцікавіших українських листів (не забудьте занотувати цю інформацію у свій план мандрів). До теми – чудова інфографіка від Ярини Михайлишин, з якої ви дізнаєтесь, наприклад, скільки в нас заповідників, яка висота найвищого в Україні дерева та яку територію займають наші ліси. Автори «Дня» розшукали для вас 14 незвичайних фактів про наші дерева та рослини, поспілкувалися із заслуженим працівником лісового і мисливського господарства АР Крим, член Національної спілки фотохудожників України та Королівського фотографічного товариства Великої Британії Анатолієм Ковальським про важливість гармонії між людиною та природою. А також  – з художницею Поліною Дорошенко, яка оформляла нове видання «Лісової пісні» Лесі Українки від видавництва «Основи». Ця книжка цього року потрапила у світовий рейтинг дитячої літератури White Ravens («Білі Ворони»)

І це далеко не все, що ви знайдете у новому «Маршруті №1». Запитуйте 26-й випуск глянцевого щомісячного додатку «Дня» «Маршрут №1. «Лісова пісня» у кіосках преси вже 28  листопада або ж замовляйте на сайті «Дня».