У Херсоні запрацював Центр з підтримки ромів

Центр, відкритий при Міжнародній громадській організації ромів «Кетане», надає безоплатні юридичні консультації ромам.

Подібні проекти вельми потрібні ромській громаді, адже для соціально вразливих ромів – це свого роду поводир у суспільстві, а іноді – й остання соломинка надії. Про це повідомляє сайт “Правовий простір”.

Допомогу ромам Херсонський Центр надає з усіх правових питань, перш за все – допомагає вимушеним переселенцям ромського походження, надає безоплатні юридичні консультації, допомогу в отриманні ромами ідентифікаційних документів, у відносинах з правоохоронними органами, органами державної влади та ін.

Правова допомога їде в народ

Протягом першого етапу проекту, що стартував у жовтні цього року, тривала організаційна робота з волонтерами та його учасниками – в проекті також беруть участь Рада національних меншин міста Херсона та Херсонське міське товариство ромів. В результаті вирішили відвідати районні центри Херсонщини – Білозерський, Високопільський, Голопристанський райони, міста Берислав і Цюрупинськ – та склали графік поїздок, що триватимуть з 14 по 28 листопада. Під час відвідин організатори розповідають про Центр, про те, чим він може допомогти ромам, роздають людям розроблені Центром інформаційні листки. Також фахівці Центру розробили анкету, що допоможе дізнатися, які питання найбільше цікавлять ромів, вивчити їх стосунки з органами місцевої влади та правоохоронцями. На виїзні зустрічі запрошують представників органів місцевого самоврядування, внутрішніх справ, пресу.

В результаті поїздок планують скласти перелік осіб, які потребують правової підтримки в цих населених пунктах. На основі даних, отриманих в офіційних органах, співробітники Центру готують довідку, скільки ромів звернулися до різних державних інстанцій за консультаціями та з питань отримання документів.

«Центр для ромів – як поводир у суспільстві»

Ініціативною групою Центру складено список людей, які виявили бажання взяти участь у зустрічах по районах. Таких виявилося більше 20-ти: зокрема, троє потребують допомоги в отриманні різного роду документів, один – молодий спеціаліст, що не може отримати роботу, та один – із сумнівним затриманням міліцією.

– Подібні проекти, на наше переконання, є вельми важливими для ромського народу,- каже керівник проекту «Створення правового центру з питань захисту ромів», голова МГОР «Кетане» Юрій Іваненко. – Для них такі Центри – як поводир у суспільстві, а іноді – й остання соломинка надії. Роми – народ надзвичайно вразливий. Вони, на жаль, звикли до того, що їх не тільки стороняться люди – з ними часто уникають працювати й спеціалісти. В нашому Центрі з ромами спілкується досвідчений юрист Євген Константинов – він хоч сам і не є ромом, проте багато років працює саме в цьому напрямку. Тому роми довіряють нам, ідуть з усіма проблемами, яких дуже багато. Юридичну допомогу ромам наша організація надає вже років 6-7, тепер – і в рамках проекту.

За попередніми оцінками, результати роботи на першому етапі проекту цілком співпадають з очікуваннями. Це зокрема стало можливим завдяки тому, що в роботі Центру задіяні досвідчені спеціалісти та волонтери. Відчули ми й підтримку та розуміння з боку місцевої влади до питань ромів. Цьому сприяли особисті зустрічі представника Фонду «Відродження» з низкою керівників Херсона й області у вересні місяці.

Адреса Центру правової допомоги ромам: м. Херсон, вул. Горького, 28.

Телефон: (0552)49-32-70

Контактна особа: Юрій Іваненко, тел.: (050)588-05-55, elpart@ukrpost.ua

P.S. Центри правової інформації та консультацій, які надають безоплатну правову допомогу ромському населенню, працюють при підтримці «Ромської програмної ініціативи» Міжнародного Фонду «Відродження. Детальніше про діяльність мережі Центрів, засади та принципи роботи читайте на сайті «Правовий Простір».

Джерело

2 Comments

  1. роми це паразитуючі елементи на тілі нації. І з цим важко не погодитись. Перш ніж організовувати такі центри треба було поцікавитися що принесли роми іншим державам

  2. Один из путей обратной связи. В нормальном обществе невозможно руководить, да и просто жить, без обратной связи с результатами наших деяний… Это не налоговая или нравственная полиция, это датчик, сигнал о проделанной или текущей работе того или иного участка общества. Так мне кажется.

Kommentarerne er lukkede.