Казімєж Вуйціцький: Мова Путіна обіцяє розпад Російської Федерації

Путін каже, що на Донбасі нема російських вояків, але вони там є. Так що, якщо Путін каже, що він не дозволить розпаду Російської Федерації, то, швидше за все, це відбудеться найближчим часом. Такі міркування можуть бути просто жартом, але останній виступ  російського президента – його щорічне  послання, – наводить на думку про наближення глибокої кризи залишків совєтської  імперії.
Путін, який після окупації Криму, здавалося, тріумфував і зарозуміло пускав пил в очі, на цей раз не випромінював впевненості.

Швидше за все, він зайняв оборонну позу, пояснюючи позицію Заходу,  чому нинішня ситуація в Росії є настільки складною. Там вже не було заяв, що економічні санкції не мають ніякого впливу. Твердження, що Крим завжди залишатиметься російським звучало як крик відчаю і, незважаючи на запевнення, що Росія сильна,  не йшла мова про  відновлення імперії. Натомість стверджувалося, що він, Путін, не дозволить щоб Росія розпалася, на що сподівається злий, підступний та інтриганський Захід.

Найдивовижніше звучали роздуми Путіна про економіку . Його твердження, що Росія може бути економічно самодостатньою виглядала казкою. Видав бажане за дійсне, що Росія зможе повернути економічні потуги, здолати  інфляцію, не допустить збільшення безробіття а економічне зростання буде вище, ніж у середньому в світі. І все це впродовж трьох або чотирьох років. Ця частина його промови була не тільки пустопорожньою, складалось враження, що Путін має деякі повністю космічні уявлення про економіку та її механізми.
Останнє наштовхує на думку про гігантську кризу, яка незадовго  може чекати величезну державу. Як відзначають деякі коментатори, хоча попередня криза був потужним шоком для Росії, але водночас була позитивним стимулом для реформ і могла сягнути  більш глибоких резервів російської економіки. Сьогодні, однак, немає такого резерву. Надія на реформи була згвалтована. Не видно жодної позитивної перспективи, окрім спекуляцій, що загрожений Путін захоче ще більш авторитарного врядування. Багато хто, однак, говорить про те, що йому не буде не так просто це зробити.
Як швидко може прийти криза? Якщо процес погіршення російської економіки була лінійною в природі (і, отже, якоюсь мірою повільною) , на думку багатьох аналітиків, цей період триватиме  близько двох років. Достовірно виглядає однак, Це, ймовірно, однак, що накопичені проблеми закумулються так, що цей колапс буде набагато швидше.
Як він може виглядати? Власне скоро сама Москва зануриться в хаос, окремі регіони намагатимуться врятуватися самостійно. Путін каже, що не дозволить цього. Це заперечення доводить, однак, що думка про розпад у нього  вже є. І така думка приходить до частини російської еліти, бо не було серед зібраних ані сліду  того ентузіазму , який викликало захоплення Криму.

Переклад Володимира Ханаса

Оригінал публікації

Mowa Putina „zapowiada” rozpad Federacji Rosyjskiej