Кримське умиротворення

krimКримський півострів знову був у новинах минулого тижня. Так званий “прем’єр-міністр” Криму Аксьонов їздив з своїм новим босом Володимиром Путіним до Індії для певних переговорів щодо економічного співробітництва між Індією і Кримом. Індія залишається однією з небагатьох країн бажаючих заключити двосторонні відносини з Путіним і Росією. Позицією Індії є те, що СРСР, а тепер Росія, завжди стояв на стороні Індії в її конфлікті з Пакистаном, тому  Індія буде підтримувати Росію не зважаючи ні на що..

Крим майже не згадується у новинах після його насильницького приєднання до Росії, навіть через  порушення прав людини, які чинять росіяни проти татарського народу як корінного населення. Президент України Петро Порошенко наполягає на тому, що Крим повернеться в Україну, але нічого не робиться в цьому напрямку. Україна має повні руки проблем . Зграєю західних вирішувачів проблем  вводиться припущення, що Україна повинна визнати, що  Крим втрачений безповоротно і відмовитися від будь-яких прагнень до його повернення. Замість цього Україна повинна зосередитися на своїй військовій проблемі з Росією в Донбасі та своїх економічних проблемах.

На відміну від пропаганди, Росія має не таку вже й багату  історію в Криму. Насправді їх початкове з’єднання відбулося тільки в 1783 році, коли Росія вторглася до Криму та приєднала його до складу Російської імперії в наступному році. До цього часу Крим був заселений і керували там місцеві племена з людьми з боку держави Київської, які займалися торгівлею і  осідали там до 1239р., коли він був захоплений татарами. У 15-му столітті татарське ханство стало васалом Турецької імперії.

Під владою Росії наприкінці 18-го століття Крим спочатку належав до Катеринославської губернії, яка в даний час належить Україні, а потім Крим, відомий тоді як Тавридія, сам став окремою губернією у складі імперії. У 1918 році, коли Україна проголосила свою незалежність, Крим став вважатися частиною України. Однак, після того як більшовики захопили Україну і був утворений СРСР,  Крим був приєднаний до Російської РСР. У 1944 році Сталін провів етнічну чистку в Криму–  депортувавши татарське населення і розселивши там етнічних росіян. У 1954 р. Російська РСР передала Крим до Української РСР в звязку з  необхідністю Криму в істотній економічній та адміністративній увазі, а РосійськаРСР, в силу географічного  положення, була не в силі зробити це. З тих пір Крим був у складі Української РСР, а з 1991р. у складі незалежної України.

 

В Гельсінському Заключному акті від 1975р., в якому СРСР був не тільки підписантом, але одним з його головних творців, перераховані десять принципів  “Декларації про принципи, що регулюють відносини між державами-учасницями”. Серед них: суверенна рівність, повага прав, властивих суверенітету; утримуватися від загрози силою або її застосування; територіальна цілісність держав; мирне врегулювання спорів; невтручання у внутрішні справи; повага прав людини і т.д. УРСР не  була окремим підписантом, нібито, включена шляхом підписання Леоніда Брежнєва від імені СРСР. Гельсінські угоди не мають статус договору.

У 1997р. Росія і Україна, тепер два абсолютно окремі і суверенні утворення, уклали Договір про дружбу, співробітництво і партнерство. Договір посилався на Гельсінкські угоди в  “відстоюванні зобов’язань, які були прийняті в рамках Організації з безпеки і співробітництва в Європі.” Стаття третя з Договору відображала остаточні заключення Гельсінкської декларації  майже слово в слово: повага до “суверенної рівності, територіальної цілісності, непорушності кордонів, мирного врегулювання спорів, незастосування сили … невтручання у внутрішні справи, дотримання прав людини тощо ”

Яку частину Гельсінської угоди або Договору про дружбу Володимир Путін не розуміє або не поважає? Мабуть, всі. З зарозумілою зневагою Росія і Путін знехтували міжнародними домовленостями, двосторонніми договорами та нормами міжнародного права, які, зазвичай, прив’язані до цивілізованого суспільства.

 

Проте, Путін знайшов так багато спільників умиротворення  на Заході, що навіть сусіди  України бояться. Просто запитайте Польщу, Прибалтику та інші. Припускаючи, що Україна погодиться відмовитися від своїх прав відповідно до міжнародних угод, двосторонніх договорів і норм міжнародного права, зводить нанівець більш ніж  півстолітній прогрес в створенні цивілізованої світової спільноти. Крім того, це змушує українських громадян різних національностей: українців, татар та, навіть, хороших росіян шукати притулку в вигнанні або жити в рабстві під російським гнобителем.

Крім того, це потурає етнічній чистці татар починаючи з 1944р. і до сьогоднішньої агресії,  вбивства і підживлює зусилля творити  Крим, російським коштом інших національностей. Це не просто дипломатичні порушення або погана поведінка, але злочини проти людяності. Путін і росіяни, як відомо, мають досвід в цьому. Просто запитайте татар, українців, поляків, прибалтів, грузин,черкесів, бурятів, інгушів, карелів, і т.д. Список довгий.

 

16 грудня 2014р.                                                                             Аскольд С.Лозинський