Міжнародна конференція «Як викинути Леніна з голів українців?» (відео, пряма трансляція)

МІЖНАРОДНА КОНФЕРЕНЦІЯ

«ЯК ВИКИНУТИ ЛЕНІНА З ГОЛІВ УКРАЇНЦІВ?». Інтелектуали з Європи дискутуватимуть, як пам’ять впливає на майбутнє

12-13 ГРУДНЯ / Київський національний університет та Дипломатична академія України

 

afisha_lenin

1) перший день (14.00-19.00):

 

Посилання на сторінку трансляції: http://betv.com.ua/ivent/cdvr_12-12/

2) другий день (9.00-18.30):

 

Посилання на сторінку трансляції: http://betv.com.ua/ivent/cdvr_13-12/

Посольство Франції в Україні, Французький інститут в Україні, Український інститут національної пам’яті, Європейський форум для України та Центр досліджень визвольного руху запрошують філософів, соціологів, журналістів, істориків, громадських діячів та всіх, кому цікава анонсована тема, обмінятися думками про вплив пам’яті на майбутнє, про виклики та досвід перехідного посткомуністичного періоду і обговорити українські перспективи змін у культурній, соціальній, політичній та економічній сферах.

Як українцям викинути Леніна не лише з постаментів, але й голів — інтелектуали Франції, Грузії, Естонії, Латвії, Польщі, Росії, України та Чехії зберуться на дискусійний форум у столиці України. Серед них, зокрема, Стефан Куртуа, директор із дослідницької роботи Національного центру наукових досліджень (CNRS) (Франція), Йосиф Зісельс, голова Конфедерації єврейських організацій і общин України (Україна), Мирослав Попович, директор Інституту філософії імені Г. С. Сковороди НАН України (Україна), Галина Акерман (Франція), Лєв Гудков, директор Аналітичного центра Юрія Левади (Росія), Торніке Ґордадзе, професор політології у Інституті перспективних досліджень в галузі національної оборони Франції (IHEDN) (Грузія), Мішель Єльчанінов, головний редактор щомісячника «Philosophie Magazine» (Франція), Юрій Логуш, президент Київської школи економіки (Україна), Оксана Продан, виконавчий директор Центру захисту підприємців (Україна), Наталія Попович, президент консалтингової агенції PRP Group (Україна), Володимир В’ятрович, голова Українського інституту національної пам’яті, Віталій Портніков, журналіст, Микола Княжицький, голова Комітету з питань культури і духовності Верховної Ради України, Кшиштоф Становський, голова правління Фонду за міжнародну солідарність (Польща), Вітаутас Ландсбергіс, політик, перший президент Литви та інші.

Представники колишніх соцкраїн та європейські експерти поділяться досвідом, що вдалося і що не вдалося у сфері декомунізації, як відбулася люстрація, як була досягнута (чи не досягнута) національна згода щодо болісних реформ.

Як підприємництво змінює суспільні процеси? Як совкова система управління досі генерує корупцію та фальсифікації? Як слід діяти, щоб розвіяти міфи про «справедливе радянське суспільство» і протистояти російській пропаганді? Ці та інші питання на порядку денному конференції.

Програма проведення конференції:

12 грудня з 14.00 до 19.00 – Київський національний університет імені Тараса Шевченка

Сесія 1. Як вилікувати травми тоталітарного минулого: цинізм, страх, недовіру

Сесія 2. Як позбавити історичну пам’ять від радянських історичних міфів?

13 грудня з 9.00 до 19.00 – Дипломатична академія України

Сесія 3. Вдалий та невдалий досвід декомунізації колишніх соцкраїн

Сесія 4. Як перемогти інерцію совкового підходу в державному управлінні і суспільних відносинах

Сесія 5. Як економіка міняє менталітет

Заключна сесія «Quo vadis?».

Увесь час конференції буде проводитись пряма трансляція. Якщо Ви вважаєте, що це буде цікаво для читачів Вашого сайту, будь ласка, розмістіть її на Ваших ресурсах:

Детальніша програма — за посиланням. Зареєструватися до участі можна до 9:00 ранку п’ятниці, 12 грудня на сайті ЦДВР.

Додаткова інформація, організація інтерв’ю, детальна програма за запитом: contact@ifu.kiev.ua, (044) 4822371 (Вікторія Томенчук).

Акредитація для журналістів за телефонами: +380 44 253-15-63, +380 97 647-98-64.

Пряму інтернет-трансляцію конференції забезпечує BeTv. Інформаційні партнери — «Український тиждень», «Gazeta.ua».