Схід і Захід на Стрийщині разом прославляли Творця, який зійшов на Йордан

kavskeСвято Богоявління на парафії прп. Параскеви с. Кавське, Стрийської єпархії УГКЦ, отримало екологічне прочитання. Святкові богослужіння у місцевому храмі відслужили два еко-референти – о. Олег Кобель, адміністратор парафії прп. Параскеви с. Кавське, який є референтом Бюро УГКЦ з питань екології у Стрийській єпархії, та о. Михайло Неїжмак, екореферент у Донецько-Харківському екзархаті. На Божественній Літургії о. Михайло виголосив екологічну науку, у якій наголосив на значенні цього величного свята у контексті пошанування всього створіння, яке також отримує Божественну благодать через сходження Спасителя до вод ріки Йордан. Разом з людиною, як зазначив о. Михайло, всі стихії і все створіння прославляє Господа.

Наступну коротку екологічну науку виголосив о. Олег перед початком проведення традиційного Йорданського купання на ріці поблизу села, в рамках фестивалю коляди і «М’ясо-Фесту». Після молитов на освячення води, о. Олег звернувся до сотень учасників фестивалю, щоб загострити увагу на екологічних проблемах наших рік і водойм. Крім того було запропоновано зайнятися віднайденням та очищенням джерел, які занечищені через безгосподарність людини, щоб поступово відновлювати втрачений баланс у природі. Після цього розпочалося спільне купання, до якого, за прикладом отців-референтів, долучилися сотні людей.

На святі були присутні представники Луганська, Маріуполя, Львова та інших міст і сіл. Спільна коляда й частування м’ясом не могли нікого залишити байдужим. Для того, щоб не засмічувати території, було облаштовано спеціальні смітники, які пригадували і навчали про те, що «чисто не там, де прибирають, а там, де не смітять».

Останнім «екологічним акордом» дня став екологічний вертеп, який поставили діти та молодь парафії після вечірні на подвір’ї дому священичої родини. На парафії є звичай, що всі жінки після вечірні у день Богоявлення щедрують у священичій родині. Саме для них було представлено перший у Стрийській єпархії екологічний вертеп «Усе створіння славить Творця», написаний та виданий Екобюро. Ініціатором створення вертепу став о. Олег Кобель, а втілили в життя його дружина п. Ірина Кобель та аніматор, яка брала участь в управі літнього екотабору «Зелен-Світ» п. Ірина Івашків. Діти дуже ретельно готувалися до виступу, створювали костюми і грали як справжні артисти, щоб донести своїм слухачам основну думку вертепу. Вона полягала в тому, що створіння стало співучасником Божого втілення, а людина повинна уникати безрозсудного та хижацького прагнення до матеріального збагачення, яке стається каменем спотикання на шляху до Бога. Парафіяни оплесками привітали членів вертепу, який ще неодноразово матиме змогу виступити як цього, так і наступного року.

Таким був день свята Богоявління на одній із парафій УГКЦ. В цьому святі криється чимало потужних сигналів на користь зміни думання кожного християнина. Уважний слухач в часі читання молитви священика на освячення води неодмінно помітить, що Господь об’являється всьому створінню, всім стихіям природи. І природа разом із людиною прославляє свого Творця, що сходить до свого створіння, щоб визволити з влади гріха. Поборюючи гріх в собі та світі, ми стаємося співпрацівниками самого Творця у цьому світі.

Інформаційна служба Бюро УГКЦ з питань екології