Сьогодні Вікіпедії виповнюється 14 років

15 січня 2001 року, 14 років тому, був створений Інтернет-проект «Вікіпедія», який швидко здобув популярність, і нині є найвідвідуванішим інформаційним ресурсом у світі.

Як інформує блог громадської організації «Вікімедіа Україна», ідею створення веб-енциклопедії із вмістом, який розповсюджувався на засадах вільних ліцензій вперше запропонував у 1999 році засновник руху вільного програмного забезпечення Річард Столмен. У березні 2000 року Джиммі Вейлз та Ларрі Сенгер започаткували енциклопедію під назвою Нупедія, до написання якої мали залучатися експерти та науковці, а її тексти дозволялось вільно використовувати. Проте протягом 2000 року в Нупедії було завершено лише 2 статті.

15 січня 2001 року Джиммі Вейлз та Ларрі Сенгер cтворили окремий проект – «Вікіпедія», який дав можливість кожному охочому створювати енциклопедичні статті, що, за їх задумом, мали стати матеріалом для написання фахових статей у Нупедії. Для цього було використано технологію «вікі», яка дає можливість відвідувачам колективно створювати й редагувати вміст веб-сайту. Сама ж назва нового проекту була утворена від гавайскового слова «вікі» (означає «швидко») та закінчення слова «енциклопедія». Від самого початку вміст Вікіпедії поширювався на засадах вільних ліцензій, а її творці відмовились від розміщення реклами на сторінках цього Інтернет-проекту. Тоді ж були сформульовані перші 5 правил проекту, які мали забезпечити енциклопедичний стиль, нейтральність тексту статей та можливість його перевірки за авторитетними джерелами. Нині вони відомі як «п’ять основ» Вікіпедії.

Менш ніж за місяць після запуску Вікіпедії було створено тисячну статтю, а аже до кінця 2001 року в ній нараховувалось близько 20 тис. статей. Успіх Вікіпедії призвів до закриття Нупедії у 2003 році, в якій за час свого існування було закінчено лише 25 статей, а ще 74 були у процесі рецензування.

У 2001 році з’явились перші не-англомовні версії Вікіпедії. А в кінці січня 2004 року з’явилась перша стаття в її україномовній версії. У 2003 році почався збір пожертв для технічної підтримки і розвитку Вікіпедії, аби уможливити її свободу від реклами. Того ж року у США було створено некомерційну організацію «Фонд Вікімедіа», яка взяла на себе ці організаційні функції.

На теперішній час Вікіпедія є сьомим за популярністю сайтом у світі згідно з рейтингом Alexa, а її сторінки переглядаються понад 19 мільярдів разів щомісяця. Вікіпедія має 288 мовних розділів, сумарна кількість статей у яких становить понад 34 мільйони. В українському мовному розділі Вікіпедії нараховується понад 547 тис. статей, і її переглядають близько 90 млн. разів на місяць. Щодоби в українській Вікіпедії робиться понад 3 тис. редагувань,  – йдеться у повідомленні.

Вікіпедія є винятково волонтерським проектом: її редактори на добровільних засадах без жодної платні у свій вільний час працюють над розширенням та поліпшенням якості цієї онлайн-енциклопедії. Редагувати Вікіпедію може кожна людина, яка має доступ до Інтернету. Вікіпедія є саморегульованою спільнотою, і діє за правилами, що розробляються та ухвалюються колективно самими ж редакторами Вікіпедії. Статті та зображення у Вікіпедії поширюються на засадах вільної ліцензії Creative Commons Attribution Share-Alike 3.0 Unported (або інших, сумісних з нею), що передбачає їх вільне використання будь-якою людиною з будь-якою метою, навіть комерційною, за умови вказання їх авторів (або посилання на версію статті чи зображення) та збереження тієї самої ліцензії.

Вікіпедія має низку сестринських проектів, серед яких є Вікіджерела (бібліотека вільних текстів), Вікісховище (медіатека вільних файлів), Вікісловник, Вікіновини, Вікіпідручник, Вікіцитати та ін. (створені у 2002–2006 рр.), що також підтримуються Фондом Вікімедіа. Наймолодшим проектом серед них є Вікімандри, які були започатковані два роки тому.

Як зазначається, Вікіпедія запропонувала новий тип скарбниці всіх знань у світі з новим підходом до координації людей – вільної енциклопедії, – яку кожен може вільно використовувати, вдосконалювати й розповсюджувати. Вікіпедія вже змінила та продовжує змінювати світ: одна з найповажніших у світі енциклопедій «Британіка» тепер виходить лише в електронному форматі, а спільнота редакторів Вікіпедії, разом з редакторами інших проектів «Фонду Вікімедіа», є одним з наймасовіших волонтерських рухів у світі.

  • Зазначення авторських прав: світлина «Wikipedia-logo-v2.svg» авторства Nohat та концепції Paullusmagnus з Вікісховища. Це зображення цілком містить офіційний логотип Вікіпедії, що є зареєстрованою торговельною маркою, і права на який належать Фонду Вікімедіа. Використання логотипу Фонду Вікімедіа регулюється політикою Фонду Вікімедіа щодо торгових марок і вимагає отримання дозволу.

 

Джерело: блог громадської організації «Вікімедіа Україна» (текст поширюється на засадах CC BY-SA 3.0)