Церковні екологи УГКЦ інтенсивно готуються до Великого посту

zarv17-18 лютого 2015 року Божого, в Марійському духовному центрі с. Зарваниця, Тернопільської архієпархії УГКЦ, відбулась чергова зустріч єпархіальних та екзархальних референтів Бюро з питань екології. Під час даної зустрічі захисники створіння Божого інтенсивно готувались до проведення Великопосної екологічної ініціативи «Екологічне навернення для порятунку створіння».

Про історію ініціативи, головну її мету і основні завдання розповів керівник Екобюро д-р Володимир Шеремета. Очільник церковної екологічної інституції у першому блоці робочої зустрічі розставив основні акценти, зосередивши увагу референтів на ключових аспектах служіння Церкви для збереження Богом створеного світу – природи і про те, що час Святої Чотиридесятниці – це особливо сприятливий час для переосмислення християнської віри, покаяння і кардинального навернення до Бога.

Розповідаючи і пояснюючи поняття «екологічного гріха» та його руйнівну дію для Богом створеної дійсності, п. Володимир представив роздатковий матеріал, який підготувало Екобюро для боротьби в часі Великого посту цього року з весняними підпалами і шкідливою практикою використання пластмасових квітів. Також було представлено буклет «Великий піст – подорож до Воскресіння у гармонії з усім створінням» та збірник екологічних катехиз про головні гріхи за 2014 рік. Провідною думкою очільника екологічної інституції було те, що шлях встановлення і відновлення миру в Богом створеному світі лежить через мир із собою, нашим ближнім і Богом.

Під час цієї зустрічі диякон Петро Лащавський, референт Бюро УГКЦ з питань екології з енергозбереження, провів освітній семінар по енергоощадності в побуті та будівництві, поставивши особливий акцент на енергоощадності церковних споруд та важливості екологічної освіти учнівської та студентської молоді.

Для того, щоби закріпити теоретичні знання і наочно побачити як Церква повинна здійснювати своє екологічне служіння у суспільстві, о. Володимир Фірман, економ Тернопільсько-Зборівської архієпархії УГКЦ, продемонстрував учасникам семінару на практиці, що таке дияконія і розповів про інші екологічні проекти, які Церква може і повинна втілювати в життя заради збереження себе у Богом створеному світі – природі.

У підсумковому блоці було презентовано календарний план на перший квартал 2015 року й обговорено найближчі плани щодо оптимізації праці на екологічній церковній ниві.

Великий піст – це унікальна нагода зустрітись з самими собою, по-іншому подивитись на свого ближнього і переглянути та переоцінити своє ставлення до природного довкілля, яке теж «очікує нетерпляче виявлення синів Божих» (Рим 8,19).

Інформаційна служба Бюро УГКЦ з питань екології