“Наші надії на покращення стану на Донеччині не виправдалися” – звернення до голови ДОДА Кіхтенко

Голові Донецької ОВДА Кіхтенко О. Т.
від Голови товариства імені Олекси Тихого,
депутата Олексієво-Дружківської селищної ради
Євгена Шаповалова

Звернення

Пане Олександре.

Останнім часом Ви всюди і повсякчас висловлюєте свою позицію щодо статусу тимчасово окупованих територій Донецької області, порядку перетину кордону населенням між ними і підконтрольною ЗСУ територією Донбасу. На Вашу думку люди повинні вільно пересуватися з ЛДНР на вільні від російсько-сепаратистських бойовиків землі і навпаки. Ви вважаєте за нормальне торгівельні стосунки між Україною і бандформуваннями, які сьогодні завдяки російській зброї утримують наші українські міста тут на Донеччині і Луганщині, які є маріонетками президента сусідньої держави, яка відкрито вже другий рік загарбує українські території, є окупантом і агресором.

Як людина, яка бере активну участь у громадському житті області, хочу Вам заявити, що всі наші надії на покращення морального і суспільно-політичного стану на Донеччині, пов’язані з Вашим призначенням губернатором, не виправдалися. Ми надіялися на Вашу тісну співпрацю з проукраїнським патриотичним прошарком громадськості. Ви й справді спочатку провели декілька показових зустріч з патріотичними силами. Але на цьому все і скінчилося. Ви набрали до штату Облдержадміністрації ті ж кадри, які гнобили нас при Януковичу. Ці люди по своїй суті і моралі не можуть зробити нічого доброго для Донеччини. Це вправні і досвідчені держслужбовці, служки будь-якої влади. П’ять днів Ваш апарат ОВДА  працює в Краматорську, а на вихідні їде додому в Донецьк на територію ДНР. Мабуть саме тому Ви так ратуєте за вільний проїзд туди?

Мене дуже гнітить те, що Ви повністю пасуєте перед труднощами. Всі свої недопрацювання ви пояснюєте відсутністю повноважень, правовими перепонами і невдосконаленністю українських законів. Ви завжди добре і довго пояснюєте, чого не виконали те, або інше. Ви переконуєте, що по іншому чинити не можна. Але кожного дня ми бачимо дії іншого губернатору Донбасу, який робить все і для якого немає неможливого.

Рік тому, минулої весни, я бачив на свої очі все, що творилося на Донеччині. Зрадила міліція, зрадила СБУ, зрадила вся місцева влада. Майже вся держслужба перейшла на бік сепаратистів. І сьогодні всі вони при владі. А Ви особисто, навіть не дали оцінку зрадникам, не кажучи вже про щось більше. Нехай не юридичну, але моральну, професійну, етичну оцінку! Чи не тому сьогодні мери міст, які підтримували тоді сепаратистів, пишуть жалісні листи Порошенку на Вашу підтримку, бо Ви їх задовольняєте?

І сьогодні, коли місцеві любителі сепаратистів, які живуть серед нас, їздять у Донецьк, та Горлівку і зливають нашим бандитам-ополченцям всю інформацію про нас, українських активістів, а ті дзвонять нам і обіцяють приїхати і потопити в крові, – Ви домагаєтеся вільного пересування між ДНР і Україною?! Коли нас тут на Донбасі вбивали, палили наші дома, одбирали все – Ви спокійно вели генеральське життя. А зараз приїхали сюди вчити нас, як треба дружно жити з сепаратистами??

Я звертаюся до Вас с вимогою переглянути свою стратегію щодо пересування і перетину кордону між Україною і тимчасово окупованими російсько-терористичними військами. Території ДНР і ЛНР на Донбасі повинні буть щільно ізольовані, аж до повного їх звільнення від сепаратистів. Я розумію, що це жорстка міра, але на сьогодні вона обов’язкова!

Я пропоную винести цю пропозицію на обговорення громадськості в найближчий час.

Євген Шаповалов, ІЦ “Майдан Моніторинг”