Селяни не дали розправитися зі своїм сільським головою

У Рунівщині Полтавського району триває продовження «марлезонського балету». Нагадаємо, керівник приватного підприємства «Альфа-Капітал», людина з кримінальним минулим Олександр Павлюченко вирішив зробити сільську раду повністю підконтрольною собі. А для цього для початку усунути з посади сільського голову Володимира Сухаренка за сталінським принципом: немає людини – немає проблеми.

Дев’ять років ПП «Альфа-Капітал» орендує землі в Рунівщині, надає роботу місцевим жителям, а конфлікт, що означився ще у 2013-му, як чиряк, прорвав цьогоріч, коли приватне підприємство демонстративно суттєво зменшило відрахування у сільський бюджет, а сільрада відмовилася надати дозвіл на виготовлення проекту землеустрою на земельні ділянки, що знаходяться під виробничими будівлями підприємства, бо, як стверджує В.Сухаренко, будівництво те незаконне.

Багаторазові публічні пропозиції В.Сухаренка сісти за стіл переговорів і знайти компроміс були відхилені протилежною стороною: дайош війну до переможного кінця! І бізнесменам байдуже, що нацьковують односельця на односельця, сусіда на сусіда, перетворюючи мирне село на мініДонбас. Жителі Рунівщини, які підтримують Сухаренка, отримують погрози, мовляв, коли й далі відстоюватимете Яковича, то шамкотітимете з кислотою в роті…

Якщо на сесії у липні сільські депутати, котрі працюють в ПП «Альфа-Капітал» й беззаперечно виконують вказівки роботодавця, маючи «контрольний пакет» голосів, «щемили» Сухаренка, зініціювавши й проголосувавши за зменшення в чотири рази ліміту на використання бензину для сільрадівської автівки та скасування щомісячних премій голові й працівникам апарату сільради, то на 34-ту позачергову (на їхню вимогу) сесію 6 серпня вони винесли питання про припинення повноважень сільського голови. У вимозі, яку депутатка Тетяна Курзак зачитала від імені «опозиційних» колег, було вказано: «у зв’язку із порушенням ним Конституції та законів України». Він, бачте, не підписав (хоча закон дає йому таке право) трьох рішень липневої сесії.

Чи порушив Конституцію й законодавство України Володимир Сухаренко, наразі невідомо: немає про це ні рішень суду, ні висновків «компетентних органів». А от депутати-опозиціонери, «на око» визначивши винуватість сільського голови, вже порушили Конституцію України, ст.62 якої гласить: «Особа вважається невинуватою у вчиненні злочинудоки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду. Обвинувачення не може ґрунтуватися на доказах, одержаних на припущеннях…»

Та що казати про знання опонентів сільського голови Конституції, коли вони навіть не знають свого «основного» закону – «Про місцеве самоврядування в Україні», адже вимагали провести сесію в закритому режимі: не сподобалося, що журналісти, односельці й громадськість стали свідками їхньої продажності. Хоча згідно зі ст.4 цього закону одним з основних принципів місцевого самоврядування є саме гласність.

До того ж Служба безпеки України нині розслідує, чи є конфлікт інтересів депутатів сільської ради, адже працюючи в приватному підприємстві, вони відстоюють його бізнес-інтереси, а не інтереси органу місцевого самоврядування, виборців і територіальної громади. Якщо конфлікт інтересів є, то це – корупційне правопорушення, за яке передбачена відповідальність аж до кримінальної.

Зал сільського Будинку культури був переповнений. Члени утвореної Рунівщинської територіальної громади стали на захист свого сільського голови, який за 9 років перебування на посаді зробив для розвитку сільради неймовірно багато. «Такого сільського голови у нас не було й більше не буде, якщо дамо його «з’їсти»! – прямо висловлювалися промовці. А також проголосували за відкликання семи депутатів, що працюють в ПП «Альфа-Капітал».

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Кілька сотень людей на всю міць голосових зв’язок скандували: «Ганьба!» депутатам-зрадникам та альфакапіталівському юрисконсульту Євгену Бражнику, який з піною біля рота безсоромно намагався керувати сесією (його назвали такимо собі місцевим Чечетовим). До речі, коли молоденька журналістка підійшла до заступника директора ПП «Альфа-Капітал» Ірини Степаненко за коментарем, та послала її далеко-далеко відбірними матюками.

На підтримку В.Сухаренка виступили помічник-консультант народного депутата Юрія Бублика Андрій Олефіренко, громадські активісти з Полтави, члени Громадської ради при Полтавській обласній раді (В.Сухаренко – координатор цього дорадчого органу).

Лідія Лепейко, голова Полтавської РДА, у своєму виступі наголосила, що спровокований конфлікт не вартий виїденого яйця, а висловлювати недовіру сільському голові за два місяці до чергових виборів, що відбудуться 25 жовтня, – просто абсурдно. Але і їй не вдалося урезонити альфакапіталівців.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Євген Бражник

Шекспірівські пристрасті на сесії тривали вже близько трьох годин, як одному з присутніх від задухи стало зле. Щоб не доводити людей до масового знепритомнення, секретар сільської ради Олена Забільська закрила сесію. Тож ніякого рішення з другого питання порядку денного – про припинення повноважень сільського голови – ухвалено не було.

Однак цього понеділка кілька депутатів-опозиціонерів разом з Є.Бражником та І.Степаненко з’явилися до сільської ради, намагаючись силоміць вручити рішення про припинення повноважень сільського голови Володимира Сухаренка, яке вони нібито 6 серпня ухвалили десь поза вуглами, а не в приміщенні, передбаченому регламентом для проведення сесійних засідань. Навіть виникла штовханина.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Володимир Сухаренко

А у вівторок опозиція прийшла в супроводі міліції з наміром описати майно сільської ради та поміняти замки (!) на свої. Даруйте, але це вже спроба узурпації влади, що межує з бандитизмом. Однак начальник Полтавського РВВС Віталій Ємець на провокацію не піддався.

Якщо депутати-розкольники не знають основних засад місцевого самоврядування, то очільники ПП «Альфа-Капітал», теж вочевидь, не чули про таке поняття, як «соціально відповідальний бізнес».

Павлюченко, Степаненко і Бражник стверджують, що ані копійки не винні Рунівщинській сільраді. Але факти свідчать про протилежне. Ревізія Держфінспекції встановила, що у 2012 році ПП «Альфа-Капітал» не виконала соціальної угоди з сільрадою й не сплатила 129 тисяч гривень.

– Навіть по затвердженій в суді мировій угоді підприємство ще має перед сільрадою 31 тисячу гривень боргу, – каже Володимир Сухаренко. – По цьому ж договору, який вважається пролонгованим, ні у 2013, ні у 2014, ні в цьому році ПП «Альфа-Капітал» не перерахувало нам жодної копійки. А гроші потрібні нам на ремонт доріг, клубу, школи, інших об’єктів соціальної інфраструктури. Маю підтверджені розрахунки, що за кілька років «Альфа-Капітал» заборгувало сільському бюджету близько мільйона гривень.

Тахтаулівський сільський голова Олександр Пузир теж дотримується думки, що небажання фінансово допомагати сільським громадам у Олександра Павлюченка, директора ПП «Альфа-Капітал», а за сумісництвом ще й фермера, мабуть, як друга натура. Таке враження, що діє «по понятіям», а не за правилами цивілізованих відносин. На блатній мові це називається «нахитати лохів».

ПП «Альфа-Капітал» вирощувало сільгосппродукцію і в приміському Тахтауловому. Але якщо у 2012-13 роках за соціальною угодою сплачувало до бюджету сільради щороку по 74,5 тисячі гривень, то торік узагалі відмовилося укладати такий договір. Це при тому, що сіяли переважно кукурудзу та соняшник, виснажуючи грунти Державного підприємства «Дослідне господарство «Тахтаулово» й отримуючи мільйонні прибутки.

Начальник відділу контролю в АПК та сфері використання природних ресурсів Держфінінспекції в Полтавській області Ростислав Щербенко повідомив, що за результатами ревізій ДП «Дослідне господарство «Тахтаулово» в 2012 й 2015 роках виявлено завищення розрахунків ПП «Альфа-Капітал» з ДП «Дослідне господарство «Тахтаулово», через що останньому нанесено збитки на суму відповідно 623 та 670 тисяч гривень. Служба безпеки порушила за цим фактом кримінальне провадження й проводить розслідування. Тож, імовірно, у пана Павлюченка не лише кримінальне минуле, а й кримінальне майбутнє…

Особисто я дивлюся на ситуацію з оптимізмом. Боротьба добра і зла, вона не тільки в казках, які ми читаємо дітям на ніч. Вона в реальному житті щодня, і кожен щоразу робить вибір.

Переконана, що у жовтні рунівщинський сільський голова Володимир Сухаренко отримає від земляків ще більший кредит довіри, ніж на двох попередніх виборах, коли за нього проголосувало 75% виборців. І в нього буде прекрасний депутатський корпус, адже рунівщани за жодних умов уже не оберуть тих, хто продав їх за тридцять срібляків. Бо після Революції гідності навіть у глибинці люди вже не ті, що два роки тому, й не дадуть нечистим на руку ділкам заправляти в їхньому селі.

Було б зовсім добре, якби свої земельні паї, а це 2600 га, вони забрали у ПП «Альфа-Капітал» і віддали в обробіток іншому, совіснішому орендареві.

Людмила Кучеренко,

президент Полтавського обласного медіа-клубу

About Ігор Кіянчук 215 Articles
Підприємець. Координатор ГО ІЦ "Майдан Моніторинг" в Полтавській області, упорядник сайту Майдан