Наталія Зубар: Вчимося домовлятися про прийнятний спільний простір

12052430_769697913176140_2269649504227734477_oНаталія Зубар, організатор Школи соціальних посередників, координатор та тренер Української Миротворчої школи, Голова правління ГО “ІЦ “Майдан Моніторинг”:

Хочу повернутися до цікавого епізоду Школи. Середня температура кондиціонера.

Це те, чого немає в нашій культурі. Ми маємо навчитися вираховувати і забезпечувати середню температуру кондиціонера – тобто температуру в приміщенні. Кондиціонер – це  як спільний простір. Щоб було комфортно всім, хто знаходиться в приміщенні.

Цим Європа поки що кардинально відрізняється від України. Там вже ці спільні параметри вироблені. Середня температура кондиціонера, доступність тротуарів. Але це зроблено не тому, що там є дуже розумні вчені, а тому що до цього люди йшли багато віків до того.

Європа починається з доступності тротуарів та клозетів, середньої температури кондиціонерів та середньої гучності музики. Наша з вами (соціальних посередників) функція – почати про це думати. Цю середню температуру ніяка влада нам не забезпечить. Це питання здатності людей домовитися.

В Харкові є дуже красивий парк, але купа харківських волонтерів туди не ходять, бо вони справедливо вважають, що то парк на крові.

Навіть хороші справи можна робити так, щоби люди їх ненавиділи. Нам треба навчитися робити парки так, щоб вони були акцептовані всіма, бо парк – це спільний простір.

Середня температура кондиціонера – це спільна температура. Тут не можна нав’язувати якусь рекомендовану Мінздравом температуру. Люди мають вміти домовитися самі.