Освітній семінар з енергоефективності пройшов в Чернігові

Освітній семінар з енергоефективності, який проходив у Чернігові 15 – 16 вересня 2015 року в рамках проекту «Зміцнення спроможності української влади в енергетичному секторі», продемонстрував своєчасність і важливість піднятої тематики.
У заході взяли участь представники органів місцевого самоврядування, громадські організації, що спеціалізуються на питаннях енергоефективності, представники відділів та секторів апарату районних та обласних державних адміністрацій Харківської та Чернігівської областей.
З вітальним словом до учасників семінару звернулися: заступник голови Чернігівської обласної державної адміністрації Сергій Биконя та в.о. директора Департаменту ЖКГ, регіонального розвитку та інфраструктури облдержадміністрації Вячеслав Сальніков. Вони зазначили, що сьогодні на Чернігівщині приділяється велика увага підвищенню енергетичної ефективності в сфері житлово-комунального господарства та наголосили на необхідності проведення робіт з енергозбереження.
Феліксас Зінявичус та Олександр Підгорний представили проект, в якому з метою реалізації заходів з енергозбереження, буде обрано 4 пілотні громади для яких:
– будуть розроблені «План дій сталого енергетичного розвитку» міста, які дозволять зменшити викиди парникових газів СО2, скоротити споживання енергоресурсів та збільшити використання альтернативних джерел енергії відповідно до загальноєвропейської ініціативи «Угода мерів»;
– буде проведено термомодернізацію будівель житлового та муніціпального секторів.
Ромунтіс Йодснукіс, експерт проекту, ознайомив присутніх з литовським досвідом в сфері енергетичного менеджменту, зокрема плануванням муніципального енергетичного сектору у сфері енергозабезпечення та енергозбереження і процесу підготовки Плану дій зі сталого енергетичного розвитку.
Олександр Бойко, голова Спілки енергетичного сервісу України, відзначив, що в Україні відсутня державна політика енергоефективності, а також, що українські державні стандарти енергоаудиту є застарілими і потребують оновлення. Виділення державою коштів на енергозберігаючі заходи повинно відбуватись на умовах співфінансування з громадськістю. Саме так формуватиметься свідоме і відповідальне енергоспоживання.
Учасники семінару представили власний досвід впровадження енергозберігаючих заходів, обмінялись думками і пропозиціями. Досвід показує, що фінансування енергозбереження обходиться бюджетам усіх рівнів значно дешевше ніж все зростаючі платежі за спожиті енергоносії в умовах постійного збільшення тарифів. Тим більше, що термін окупності вкладених коштів не перевищує трьох років при постійно діючому економічному ефекті.
Дмитро Іванов, заступник міського голови м. Прилуки, розповів про проведення енергетичного аудиту системи теплопостачання міста в 2013 року на підставі якого був затверджений Перспективний план розвитку системи теплозабезпечення міста. З метою контролю над витратами енергоресурсів бюджетної та соціальної сфери в місті з 1 вересня 2015 року впроваджено електронну систему обліку витрат енергоносіїв. Така система дає можливість проводити щоденний моніторинг споживання енергоресурсів бюджетними установами міста, контролювати правдивість показників споживання по кожному лічильнику встановленому в будівлях закладів освіти, медицини, культури та соціальної сфери.
Роман Мовчан, головний спеціаліст відділу енергозбереження управління економіки Чернігівської міської ради презентував досвід м. Чернігова по впровадженню енергоефективних заходів за останні роки.
Олександр Підгорний, підсумовуючи 2 дні роботи, наголосив: «Для реалізації описаних заходів будуть вкрай важливі своєчасні дії, які зможуть надати позитивний вплив на конкурентоспроможність пілотних міст і на рівень життя людей на багато років вперед. Інформаційна та просвітницька робота повинна стати найважливішим елементом в структурі всіх заходів з підвищення енергоефективності, оскільки без змін у ставленні до енергоспоживання, всі інші заходи технічного характеру можуть не забезпечити досягнення поставленої мети».
Діяльність проходить за підтримки Програми Розвитку Співпраці і Сприяння Демократії МЗС Литовської республіки.

1 Comment

Kommentarerne er lukkede.