Освітній курс “Культура добросусідства” представлений педагогам Приазов’я

В рамках освітньої ініціативи «Розвиток культури добросусідства й миротворчої освіти на Сході України», яка була підтримана проектом «Українська миротворча школа», з 23 по 30 вересня 2015 р. в м. Бердянськ і м. Маріуполі  відбулися шестиденні авторські семінари-тренінги для класних керівників ЗНЗ ІІ-ІІІ ст. з методики роботи за курсом «Культура добросусідства» на виховних годинах. В цих семінарах взяли участь 49 класних керівників, заступників директорів і методистів із виховної роботи міських і районних методцентрів  із Бердянська, Маріуполя, Мелітополя, Токмака, Осипенко, а також  інших селищ і сіл Бердянського р-ну.

Обговорення в групі Берд
Обговорення в групі

При розробці програм семінарів були використані багаторічні напрацювання творчої групи розробників курсу виховної спрямованості «Культура добросусідства» (керівник – к.і.н. м. А. Араджионі), який був схвалений Міністерством освіти і науки України й міжнародними експертами. Наразі в Приазов’ї педагоги знайомилися з окремими розробками «Культури добросусідства» – програмою виховних годин для учнів середньої і старшої школи, досвідом роботи з педагогічними і батьківськими колективами (через батьківські збори) й методиками роботи з медіатекстами. Використання освітньо-культурної технології «Культура добросусідства» в навчальних закладах буде сприяти зниженню конфліктного потенціалу, розвитку інтеграційних процесів у суспільстві і подоланню наслідків травматичних подій, спричинених збройним конфліктом на Сході України.

Презентація розробок Мар
Презентація розробок

Про це також свідчать і відгуки учасників семінару. Наприклад, на питання анонімної підсумкової анкети «Як Ви гадаєте, чим курс «Культура добросусідства» може бути корисним/допоможе Вам в роботі чи особисто?» були такі відповіді (наводяться мовою оригіналу):

  • «Що знання і практичні навички набуті при роботі за курсом, допоможуть виховати гідних, толерантних особистостей»;
  • «Допоможе виховувати особистість, яка змінить життя в Україні на краще»;
  • «Полегшить розв’язання психологічних  проблем ВПО (дітей); застосування цікавих методик в роботі з батьками»;
  • «Формуванні толерантності, активної громадянської позиції в учителів та учнів, у батьків»;
  • «Виховувати в учнів патріотизм, особистість»;
  • «Правильно распознавать и подавать информацию, принимать чужую точку зрения, сотрудничать  (взаимодействовать) з различными людьми»;
  • «Досягнення злагоди між людьми з різними поглядами»;
  • «Допоможе критично ставитися до інформації, провести самоаналіз, чи все є правильним і потрібним у моєму житті»;
  • «Розв’язувати конфліктні ситуації як в суспільстві так і особисто».
Робота з фотографіями в групах
Робота з фотографіями в групах

Цікаво, що на питання «Чи справдилися Ваші очікування від семінару-тренінгу з викладання курсу «Культура добросусідству»»  71% учасників відповіли «було краще, ніж очікувалося», а 29% – що їх очікування цілком справдилися.

IMG_20150930_132308225 (1)
Робота в групах

В коментарях вони вказували:

  • «До сьогодні я не сприймала тренінги, я цього не розуміла. – Зря. Сподобалося все. Особливо – тренери, які прожили це (практики). Питання актуальні, болючі,  до деяких з них раніше ставилися формально. З’явилися нові уявлення щодо ролі сучасного вчителя»;
  • «Сподобалась практична спрямованість вправ, методичний супровід  до кожної»,  
  • «Атмосфера толерантності, довіри та позитива, інформативність»,
  • «Багато нової, несподіваної інформації, зв’язок з життям, практична направленість»,
  • «Спілкування, отримані матеріали, практичне опрацювання вправ, досвід».
Фото з сертифікатами
Фото з сертифікатами

Такі результати проведених тренінгів стали можливими завдяки співпраці авторів і тренерів курсу «Культура добросусідства» з Міністерством освіти і науки України, міськими і районними департаментами освіти і школами Донецької і Запорізької областей; співпраці громадських організацій «Центр Близькосхідних Досліджень» і «Інформаційно-дослідний центр «Інтеграція та розвиток» за підтримки проекту «Українська миротворча школа», який реалізується за фінансової підтримки Амбасади Великої Британії.

IMG_20150930_132219068

Проект «Українська миротворча школа» реалізується коаліцією громадських організацій за фінансової підтримки Посольства Великої Британії в Україні.