У Старобільську провели фестиваль-ярмарок «Старобільський оберіг»

26 вересня 2015 р. в Старобільському парку культури та відпочинку громадською організацією «Вікторія»  за підтримки Української Миротворчої школи було проведено фестиваль  –  ярмарок «Старобільський оберіг».

В зв’язку з воєнними діями по відстоюванню територіальної цілісності України  та інформаційною пропагандою з боку агресора, який формує проросійські погляди серед населення на сході України, особливої уваги потребує виховання молодого покоління  в дусі національного патріотизму, поваги до історії та традицій рідного краю.

Серед вчителів та в родинах мешканців Старобільського району переважають проросійські настрої, що відображається на вихованні підростаючої молоді. Тому ідея проведення яскравого публічного фестивалю – ярмарку «Старобільський оберіг», який приверне увагу мешканців Старобільского району, школярів, студентів до загально –  національних та місцевих традицій, створить нову місцеву традицію, яка буде відповідати традиціям рідного краю та сприятиме вирішенню проблеми по самоідентифікації молоді як української нації.

Участь у фестивалю брали п’ять шкіл міста та п’ять  сільських шкіл:  Підгорівська, Чмирівська, Половинкинська, Бутівська, Лиманська. Також у фестивалі брали участь студенти Луганського національного університету  ім. Тараса Шевченко та відокремленого підрозділу професіонального ліцею.

IMG_0049
Фестиваль-ярмарок “Старобільській оберіг”

На фестивалі було виставлено понад 200 виробів прикладного мистецтва: вишиті рушники та сорочки,  в’язані вироби, мальовані, вишиті  та виліплені з глини картини – обереги, ляльки – мотанки, домовики, браслети з національною символікою, вірші, присвячені Україні та її героям.

IMG_9936
Фестиваль-ярмарок “Старобільській оберіг”

Для оцінювання робіт було сформовано незалежне журі із п’яти осіб.  До складу журі увійшли представники громадських організацій, представник педагогічного складу Луганського національного університету  ім. Тараса Шевченко та студентської молоді.

Разом з ГО «Вікторія» підтримку фестивалю – ярмарку надали: громадська організація «Відродження Старобільска», Луганський національний університет  ім. Тараса Шевченко, Християнська церков «Посольство Боже», приватний  підприємець Деревянченко Сергій Петрович з с. Калмиківка, Старобільска районна в Луганській області партія «Блок Петра Порошенка «Солідарність».

За результатами розгляду робіт прикладного мистецтва, журі було відібрано 15 найкращих дитячих  робІт.

IMG_9928
Фестиваль-ярмарок “Старобільській оберіг”

5 учасників фестивалю отримали цінні призи. За перше місце віршований твір – молитву, присвячений Україні та її героям, Ольга Гончарова учениця 11 класу Лиманської ЗОШ  І-ІІІ ступені отримала в подарунок флеш-пам’ять. Цей твір стане оберегом нашого регіону на цілий рік – до проведення іншого фестивалю.

Вироби, які отримали 5 призових місць
Вироби, які отримали 5 призових місць

Оберіг – молитва, опублікований в місцевій газеті «Вісник Старобільщини», буде розміщена для публічного доступу в Старобільській районній державній адміністрації.

^9972A52F215AC64E872036FC27D8D0E12531F69E4BB3DB22F9^pimgpsh_fullsize_distr

Чотири інші претендента із Старобільских ЗОШ №1, №2, №3 та Бутівської школи отримали в подарунок альбоми для фотографій.

Всі школярі, студенти, які приймали участь у заході, залишилися задоволеними, бо кожен учасник отримав заохочувальний приз: набори для вишивання, набори фломастерів, гелієвих кулькових ручок, блокнотів.

IMG_0066
Вручення нагород переможцям конкурсів

Захід сподобався школярам, студентам та місцевим мешканцям і було запропоновано в 2016 р. провести розширений фестиваль-ярмарок, в якому б додатково приймали участь художники, майстри народної прикладної творчості.

Завдяки реалізації проекту в Старобільскій громаді поширюються миротворчі настрої, відновлюється повага до української символіки, історії та традицій, формується українська ідентичність.