У Харкові провели другий Ярмарок соціальних ініціатив «Vitamin»

Влаштувати галереї та сквоти в покинутих будівлях та поєднати науку з суспільством, захистити бобрів і ліс, надати психологічну та медичну допомогу переміщеним особам та дітям з особовими потребами, розбудувати екологічні табори та розмалювати сіри стіни в завулках Держпрому, знайти нових господарів як речам, так і тваринам пропонували 8 листопада у харківському ЕКЦ Бейт Дан.

img_5578

Надзвичайно надихаючий та масштабний Ярмарок соціальних ініціатив «Vitamin» зібрав понад сорок різноманітних волонтерських та громадських проектів за участі таких об’єднань та організацій, тільки один перелік яких вражає: «День музики»,  «SVIT Ukraine», зоозахисне об’єднання «Разом», «Аутизм. Альтернатива», «Друг природи», «Зелений фронт», «Спілкування без кордонів», «Чорнобильська історична майстерня», центр «Бункер» та багатьох інших.

Протягом цілого дня відбувалися міні-виставки різних соціальних ініціатив, як вже діючих, так і запланованих, презентувалися найнесподіваніші проекти та проводилися майстер-класи з досить практичних винаходів. Наприклад, тут вчили власноруч збирати сонячні колектори або готувати натуральні солодощі та мило. Також обговорювали болючі питання в місті, які можна вирішити разом, як-от вбивства домашніх тварин та знищення дерев.

Відома арт-діячка Наталя Нечипоренко розповідала про багаторічні зусилля створити галерею в напівзруйнованій мансарді геніального митця Василя Єрмілова, де збиралися Хлебніков та Маяковський. «В усьому світові вивчають творчість Василя Єрмілова, який вплинув на світову культуру, влаштовують виставки та конкурси на його честь, а в Харкові ми багато років намагаємося нестандартними акціями привернути увагу до його дому, який руйнується», – каже вона.

Наталя Трофімова з організації «Друг природи» розповідала про досвід влаштування екокемпінгу в парку «Слобожанський» та акції прибирання в місті. Громадська активістка та науковець Оксана Середкіна представила проект «Вільний Університет Майдан Моніторинг», який вже більше року проводить щотижневі інтерактивні лекції-трансляції з різноманитних наукових та освітних питань та дає можливість громадянам вільно поспілкуватися з академічними авторитетами. Цікаво, що цей масштабний проект створила команда всього з п’яти організаторів з кількома партнерами при невеликому бюджеті, за відданої підтримки волонтерів. Збиралися учасники через соціальні мережі та особисті знайомства. «Ми хотіли створити середовище, куди всі прийдуть та наповнять його змістом, – пояснює одна з організаторів Галина Уварова. –  Такого прецеденту в Харкові раніше не було, це міжнародна практика. Я займаюсяся волонтерською діяльністю більше десяти років, здебільшого в міжнародних проектах, тільки що повернулася з волонтерської служби в Греції, і там постійно проходить щось подібне, часто спонтанно. Бо в людей є така традиція обміну ініціативами. І цікаво розвивати подібне саме вдома!»

Першій «Соціальний вітамін» зробили ще в лютому цього року. Організатори кажуть, що одразу вирішили робити і другий, бо зацікавленість активістів у спілкуванні виявилася неабиякою. Вони впевнені, що надихаючі історії ефективної допомоги роблять людей набагато активнішими, допомагають їм долучатися до існуючих проектів та створювати нові.«Головна ідея – створити можливість для громадських організацій співпрацювати, вибудовувати зв’язки між ними. Тому що в нас в Харкові є дуже хороша традиція суспільної діяльності, але не всі організації знають одна про одну, – пояснює Галина Уварова. – А також друга ідея –  щоб самі мешканці міста могли побачити людей, які роблять щось цікаве, дізнались про можливості – кому допомогти у свій вільний час, як просто це зробити – іноді достатньо присвятити пару годин на тиждень».

Захід здивував не тільки різноманітністю напрямків діяльності та нових ідей, але й якоюсь особливою дружньою та творчою атмосферою. Тут малювали діти й дорослі, учасники брали участь у квесті та конкурсі, спонтанно народжувались нові ідеї. Наприклад, під час ярмарку зібралися учасники для проведення Кліматичного маршу на 29 листопада.

Альона СОКОЛИНСЬКА, Харків

Джерело: День