До дня народження української Вікіпедії відбудеться Всеукраїнський Вікіфлешмоб

До 12-річниці української Вікіпедії відбудеться Вікіфлешмоб, який полягатиме у написанні його учасниками нових статей до україномовного розділу цієї онлайн-енциклопедії. Акція триватиме з 29 по 31 січня 2016 року, а її найактивніші учасники отримають пам’ятні сувеніри.

30 січня 2016 року українська Вікіпедія святкуватиме 12-річницю від часу створення першої статті. До цієї дати Громадська організація «Вікімедіа Україна» оголошує про проведення Всеукраїнського Вікіфлешмобу з написання нових статей до української Вікіпедії, який триватиме з 29 по 31 січня 2016 року, який присвячений присвячений 12-річчю української Вікіпедії, а також 15-річчю англійської та 8-річчю кримськотатарської мовних версій цієї найпопулярнішої онлайн-енциклопедії у світі.

Участь у цьому Всеукраїнському Вікіфлешмобі можен взяти кожен охочий: для цього необхідно написати нову статтю на будь-як тему. Для новачків створено сторінку Всеукраїнського Вікіфлешмобу, яка пояснює ключові засади енциклопедії та дозволяє легко створити статтю через «Майстер написання статей». Всі статті мають відповідати критеріям значимості, бути написаними на підставі авторитетних джерел та посилатись на них, не порушувати авторського права, а також дотримуватись нейтральної точки зору й не містити оригінальних досліджень.

Також на сторінці зазначено, як знайти тему нової статті, коли початківець не знає, про що можна написати. Для цього у Вікіпедії укладено спеціальні списки «червоних посилань» – тобто статей, яких поки що бракує в онлайн-енциклопедії.

Афіша до Всеукраїнського Вікіфлешмобу 29–31 січня 2016 року
Автори: Helgi (афіша), Anntinomy (текст), ліцензія CC BY-SA 4.0, з Wikimedia Commoms.

Усі учасники акції зможуть отримати невеликі пам’ятні сувеніри від організаторів: або поштою, або прийшовши на заходи в рамках Вікіфлешмобу у Києві, Львові, Харкові, Херсоні, Чернігові та смт Покровському на Дніпропетровщині. На таких заходах охочі також зможуть поспілкуватися із досвідченим дописувачами Вікіпедії, розпитати про функціонування Вікіпедії та провести час разом з вікіпедистами за написанням статей.

Взяти участь у публічних заходах в рамках Вікіфлешмобу дуже просто: треба прийти на Вікімарафон (бажано взявши із собою ноутбук або планшет), обрати тему статті та написати статтю до української Вікіпедії під час Вікімарафону. Якщо Ви наперед знаєте, про що хотіли б написати статтю, то треба захопити із собою якісь книжки чи журнали. В іншому разі вікіпедисти допоможуть визначитись із темою статті вже на місці.

Зроби подарунок українській Вікіпедії — напиши нову статтю!

Місця проведення вікімарафонів в рамках Всеукраїнського Вікіфлешмобу:

Київ

Львів

Харків: Вікімарафон-Харків  [Подія у Facebook]

Афіша до Всеукраїнського Вікіфлешмобу 29–31 січня 2016 року
Автор: Kharkivian (Сергій Петров), ліцензія CC BY-SA 4.0, з Wikimedia Commoms.

Херсон

  • 29-30 січня Центральна міська бібліотека ім. Лесі Українки планується віківишкіл для користувачів бібліотеки (залучення новачків до Вікіпедії).
    29 січня – теоретична частина (слайд-презентація),
    30 січня – практична частина (створення статей).

Чернігів

Покровське (Дніпропетровська область)

  • 30 січня Покровська центральна районна бібліотека, з 10 до 16 години.

Ідея Вікіфлешмобу належить належить Ігорю Костенку, Герою України, активному вікіпедисту, який загинув під час Євромайдану на вул. Інститутській у Києві 20 лютого 2014 року. Вперше Вікіфлешмоб, присвячений пам’яті Ігоря Костенка, був проведений наприкінці квітня 2014 року і за один день було створено близько тисячі нових статей. Того ж року засновник Вікіпедії Джиммі Вейлз оголосив Ігоря Костенка вікіпедистом року і приїхав до України для вручення нагороди його родичам. З 2015 року Вікіфлешмоб проводиться до дня народження української Вікіпедії.