Звернення до Президента бійців 92 ОМБР з приводу неправомірного арешту демобілізованого розвідника

Вчора, 13 лютого 2016 р. у Харкові біля пам’ятника Шевченкові відбувся пікет бійців 92-ї ОМБр та волонтерів щодо неправомірного арешту демобілізованого розвідника 92-ї бригади Змія (Олександр Свідро).

Бійці й активісти вимагали прозорого розслідування і чесного, відкритого суду із дотриманням всіх процесуальних норм. Вони вийшли з плакатами “Відчепіться від нашої бригади, тилові недомірки!”, “Сидіти має Матіос, а не Змій”, “Свободу добровольцеві Змію”, “То це ваша подяка за вірну службу, злодюги?” та “Не сціть проти Вітру”, нагадуючи, що прокуратура вже давно намагається знайти хоч який-небудь склад злочину в роботі командира 92-ї ОМБр Віктора Ніколюка на позивний Вітер. Жінки-волонтерки тримали плкати “92 ОМБР – мої герої”

Бійці також звернулися до Президента як Верховного Головнокомандуючого (повний текст звернення нижче) з проханням “особистого втручання для установления громадського і міжнародного контролю стосовно найбільш важливих кримінальних справ, порушених у відношенні бійців і волонтерів”.

При цьому наголосили: “Ми не просимо особливих привілеїв, бо закон один для всіх, але ми принаймні заслуговуємо на його суворе дотримання відносно нас”.

Нагадаємо, 12 лютого Змій був викликаний до прокуратури сил АТО в Краматорську і взятий під арешт  із порушенням процесуальних норм та прав затриманого:

  • йому подзвонили і сказали, що “чиста формальність”, “адвокат тобі не потрібен” – оголосили підозру в знищенні мобільної групи Ендрю  і допитали без адвоката, не надавши елементарного права на захист
  • суд щодо обрання міри запобіжного заходу почався за кілька годин після затримання, вночі, таким чином захисту не дали ознайомитися з матеріалами справи
  • клопотання про взяття на поруки від депутата Ярослава Маркевича було передано до суду, але не розглянуте (перепрошуємо, раніше ми помилково повідомляли, що було взяте до уваги), оскільки… робочий день людини, відповідальних за документацію, на момент суду скінчився

Присутні на мітингу представники захисту (юрист Ігор Черняк та голова юридичної фірми, що веде справу Змія Леонід Маслов, також демобілізований розвідник 92 ОМБР) так звані “докази” щодо Змія називають повною маячнею, адже “доказами” прокуратура називає, наприклад, те, що Змій достатню кваліфікацію для вчинення такого злочину або те, що, виходячи на розвідвиходи в сіру зону, він напевне спілкується з іншою стороною. Серед причин відмови в звільненні під заставу, за словами захисників, – те, що він підтримує стосунки зі своїми побратимами.

Також нагадаємо, що більше десяти побратимів Змія підтверджують його алібі на момент убивства.

В свою чергу волонтери групи Help Army, яка вже майже 2 роки допомагає 92-й ОМБр стверджують, що цей арешт є частиною кампанії щодо дискредитації бригади, спробами прикрити тих вископосадовців та високих чинів у правоохоронних органах, які мають стосунок до різного роду контрабанди на Луганщині, частиною полювання військовї прокуратури на бійців та волонтерів та прямим порушенням прав людини.

Ми з задоволенням сконтактуємо вас як із представниками захисту, так і з побратимами Олександра Свідра.
Ми не просимо займати в цій справі позицію “Змій не винуватий”, бо ви не можете цього знати – ми просимо бути об’єктивними, виваженими і пам’ятати, що жодних реальних доказів вини Змія досі наведено не було.

Іванна Скиба-Якубова,
волонтерська група Help Army та PR-аѓенція “Bagels & Letters”.


Шановний пане Верховний Головнокомандувач!

Ми, демобілізовані бійці 92 ОМБР, теперішній боєздатний резерв Збройних Сил, повідомляємо Вас, що відчуваємо себе в небезпеці. Небезпека стосується як нас, солдат, так і решти громадян України.

Захищаючи нашу Вітчизну на фронті, ми не уявляли собі масштабів загрози, яка буде очікувати нас в тилу.

Ми не очікували, що губернатор Луганської області виявиться настільки боягузливою в підлою людиною, що пославши на смерть волонтерську мобільну групу буде наводити жахливі наклепи на нашу бригаду, щоб уникнути відповідальності за те, що сам накоїв.

Ми не очікували, що військові прокурори, які не можутуь пояснити походження своїх статків, будуть влаштовувати обшуки в наших домівках на очах наших родин і сусідів, фабрикувати експертизи, організовувати викрадення і катування бійців, нехтувати їхнім правом на захист і влаштовувати разом з суддями незаконні запобіжні заходи.

Ми навіть не кажемо, що наші законні права як учасників бойових дій грубо нехтуються владою (наприклад жодний з нас не отримав земельну ділянку, про виділення якої заявляв). Ми позбавлені елементарної поваги з боку державних осіб, адже в нашій нижній білизні колупаються нелюстровані нікчеми без честі, совісті і авторитету суспільства. З тим начальством, котре зараз керує прокуратурою, з тими слідчими суддями, авторитет, повага суспільства до правоохоронців повністю відсутні. А вони, ті хто не зміг захистити Україну від справжніх терористів, наразі панують над нами, дійсними захисниками у суспільній ієрархії.

Уявіть собі наше відчуття, наш сором, наше приниження, нашу готовність захищати Батьківщину після затримання нашого бойового побратима за жахливими, божевільними підозрами в умисному вбивстві своїх братів-патріотів.

Подумайте, пане Головнокомандувач, хто після цього стане ризикувати життям під вашими знаменами? На кого ви будете спиратися — на нас, чи на недолугих корумпованих синьожупанних вилупків? Все, на що вони здатні — це стріляти в майданівців, переходити на бік окупантів в Криму і на Донбасі, викрадати і катувати неозброєних людей, продавати справи з розслідування злочинів режиму Януковича, випускати злочинців-товстосумів.

На них не можна покладатися, бо в певний момент вони зрадять Вас особисто і решту нашого народу. Ви будете головнокомандувачем без армії, бо тоді ми не захочемо або не зможемо стати на захист держави.

1) Тука, Матіас, Кулік — це особи, які підривають боєздатність та авторитет війська і тому мусять бути випробувані на передовій. Ми вимагаємо негайного їхнього звільнення з посад з направленням за їхнім бажанням на військову службу в бойовій обстановці.

2) Також ми вимагаємо негайного проведення майнової люстрації всіх прокурорів і чистки судової системи.

3) Ми просимо Вашого особистого втручання для установления громадського і міжнародного контролю стосовно найбільш важливих кримінальних справ, порушених у відношенні бійців і волонтерів. Ми не просимо особливих привілеїв, бо закон один для всіх, але ми принаймні заслуговуємо на його суворо дотримання відносно нас. Наразі це на жаль не так.

Свободу «Змію»! Припиніть спотворення обвинувачень стосовно нашого командира! Припиніть окозамилювання стосовно розслідування нападу на групу Ендрю, бо справжні злочинці досі на свободі, а слідство їх покриває.

Ми хочемо жити у державі, вільній від окупантів і злочинців і своїми діями це довели. Доведіть нарешті в Ви своїми, пане Презиленте!

Бійці 92 ОМБР.

Проголошено на публічному мітингу у м. Харкові біля пам’ятнику Т.Г.Шевченка 13 лютого. 2016 року о 15 годині 25 хвилин


Фото Михаила Никипелова-Конторовича
Адвокат Змія Ігор Черняк Фото Накипело
Боєць Майорчик Фото Альони Соколінської
Депутат Маркевич передав клопотання про взяття Змыя на поруки
Депутат Маркевич передав клопотання про взяття Змія на поруки
Син Змія, волонетри Тетяна Бідняк та Іванна Скиба-Якубова фото Альони Соколінської
У центрі син Змія Фото Альони Соколінської
Фото Андрія Шейніна
Фото Андрія Шейніна

Автори фото: Ігор Лептуга (проект Накипело), Міхо Нікіпелов-Конторович, Андрій Шейнін, Альона Соколінська.