Для Полтавської міської ради закон не писаний?

Після сьогоднішнього засідання постійної комісії з питань містобудування, архітектури, розвитку міського господарства, транспорту Полтавської міської ради у мене особисто склалось враження, що секретар міськради Оксана Деркач, яка була присутня на комісії, та голова комісії, депутат міськради Олег Бєлоножко знаходяться подумки десь на початку 90-х, а не в Україні, у якій відбувся Майдан, і яка прагне євроінтеграції. Як інакше пояснити їх дії по винесенню на розгляд комісії проектів рішень, досі не опублікованих у відповідному розділі на сайті міськради? Як інакше пояснити їх активне продавлювання? Що намагаєтесь приховати, панове? Ці рішення визначатимуть громадський простір на величезній території Полтави на найближчі сто років. Ось що вирішувалось на сьогоднішній комісії:

  1. “Про надання дозволу на розроблення детального плану території кварталу, обмеженого вулицями Миру, Сакко, Громадською та річкою Ворсклою.” (до цього кварталу, на хвилиночку, потрапляють два міські пляжі)
  2. Про затвердження детального плану території кварталу, обмеженого вул.Енгельса, вул.Пушкарівською та вул.Артема. (колишні артсклади)
  3. Про надання згоди на розміщення багатоквартирних житлових будинків та дозволу на розроблення проектів землеустрою щодо відведення земельних ділянок на території 57-го мікрорайону південно-західного планувального району м.Полтава. (мікрорайон Лазурний)
IMG_20160325_101536
Оксана Деркач та Олег Бєлоножко

Ось так тишком-нишком вирішується як будуть забудовані території площею в декілька десятків гектарів. За одним з планів, наприклад, передбачається будівництво стадіону на 12000 місць на відстані близько 100 метрів від пологового будинку!

Окрім того, що вказані проекти рішень досі не оприлюднені на сайті Полтавської міськради, члени комісії не мали від влади ніякої додаткової інформації на папері чи в електронному вигляді. Якби не докладна інформація від учасників урбан-платформи Сitilab, які підготували її практично за одну ніч, взагалі не зрозуміло, що депутати обговорювали б, і за що голосували б. На мої зауваження що до грубого порушення Закону про доступ до публічної інформації, секретар міськради Оксана Деркач відповідала, що депутатам потрібно працювати з відповідними управліннями. Про людей вона взагалі не згадувала. Сюрреалізм якийсь.

IMG_20160325_102055
З засідання комісії

Нагадаю, що п. 3 Статті 15 Закону України про доступ до публічної інформації передбачає: “Проекти нормативно-правових актів, рішень органів місцевого самоврядування, розроблені відповідними розпорядниками, оприлюднюються ними не пізніш як за 20 робочих днів до дати їх розгляду з метою прийняття”. Наразі ці проекти рішень виносяться на розгляд позачергової третьої сесії Полтавської міської ради сьомого скликання, яка відбудеться 29 березня 2016 року о 10-й годині у залі засідань Полтавської міської ради. Розпорядження полтавського міського голови №31-р від 25.03.2016 р. про проведення позачергової сесії теж наразі відсутнє на сайті міськради, але вже розіслане депутатам електронною поштою.

Нагадаю, що інформація є фундаментом демократії. Чим більше таємниць, тим менше демократії і тим більше корупції. Чому такий поспіх? Яка необхідність приймати такі рішення на позачерговій сесії?

На моє глибоке переконання не можна розглядати і приймати рішення, які готувались з таким порушенням чинного законодавства про доступ до публічної інформації, адже їх прийняття можна буде доволі легко оскаржити в суді. Я вже не кажу про те, що відповідальні посадові особи, які допустили таке грубе порушення, мають бути покарані згідно чинного законодавства.

Ігор Кіянчук, ІЦ Майдан Моніторинг. Фото автора.

About Ігор Кіянчук 215 Articles
Підприємець. Координатор ГО ІЦ "Майдан Моніторинг" в Полтавській області, упорядник сайту Майдан