Отамани Холодного Яру “реабілітації не підлягають”?!

Посилаючись на “вирок” большевицького “революційного трибуналу”, у прокуратурі вважають героїв українських Визвольних змагань організаторами “бандитських збройних угруповань”.

Volya_abo_smert`У лютому 1923-го року большевицький режим виніс керівнику Холодноярської республіки Ларіону Завгородньому та ще 11-ти українським повстанським отаманам смертний вирок.  За тиждень вони підняли повстання у Лук’янівській в’язниці і всі загинули.

У квітні 2016-го року  прокуратура незалежної України відмовляється їх реабілітувати.

Десь з місяць тому у соцмережах промайнула інформація про те,  що холодноярських отаманів дотепер офіційно не реабілітовано. Ми не повірили своїм очам і надіслали до прокуратури Київської области запита:

1

Прокурорська відповідь, м’яко кажучи, здивувала:

2

Слід визнати, згаданий у листі прокуратури Закон України “Про реабілітацію жертв політичних репресій на [так у тексті] Україні” від 17.04.91 є вкрай недосконалим і потребує чи то радикальних змін, чи то заміни іншим законом, адекватнішим щодо правди та реалій. Проте як можна вважати легітимним і значущим присуд большевицького “революційного трибуналу”?!

Більш того, жоден закон не завадив у 1998-му році реабілітувати воїнів Української повстанської армії отамана Юрка Тютюнника, яких у листопаді 1922 року було розстріляно большевиками у Базарі.

Ну і, якщо хто не помітив, у нас і тепер війна з Московщиною,  що робить офіційне ставлення до холодноярців, які загинули в обороні України від таких самих зайд, особливо дивним.

Тому на ім’я прокурора Київської области надіслано відповідне звернення, на увагу до якого ми сподіваємося. Бо інакше – ганьба і зрада, насправді.

3